Skriva på en bikropp

Sara Doltz

Qwerty-tangentborden har varit ohotad etta i över 100 år. Kan den runda designen i tangentbordet Beeraider förändra det?

Under de dryga 100 år som qwerty-designen på tangentbord funnits (eller skrivmaskiner som det var från start) har den haft en relativt ohotad position på toppen. Ergonomiska delade tangentbord har poppat upp, använda av vissa, men har aldrig blivit till en folkrörelse. 

Så hur ska ett flygande bi kunna förändra det?

Bara för engelsktalande

Beeraider heter företaget bakom tangentbordet med samma namn. Det amerikanska bolaget har lanserat ett tangentbord som till formen liknar ett flygande bi, med en kropp och två vingar. Och ja, designen är minst sagt unik. 

Tanken med designen har varit att göra ett mer logiskt och ergonomiskt tangentbord för en mer effektiv vardag för alla som arbetar vid en dator. 

Enskilda tangenter är placerade utifrån hur ofta de används, till exempel är de mest centrala tangenterna alla vokaler samt konsonanterna: g, t, c, s, v och f. Tyvärr utgår ju detta från engelska språket så på verklighetens svenska arbetsplats kanske situationen är något annorlunda.

Dock så finns det en alternativ version, då kommer tangentbordet istället med qwerty-layout men med samma runda form.

Vad det gäller å, ä och ö är vi dock helt handfallna. Detta är en amerikansk produkt så ett svenskt tangentbord lär nog dröja.

App just nu

Hur lätt det är att ställa om låter vi vara osagt. Företagets hävdar dock på sin sajt att det enligt deras tester endast tar mellan 10 till 20 minuter att ställa om och memorera den nya placeringen av tangenter.

Ännu finns inget av tangentborden dock till salu. På Beeraiders sajt kan man förboka ett, och när man är uppe 1 000 förbeställningar skickar man produkten till tillverkning.

Vill du redan nu testa tangentbordet kan du ladda ner appen ”Beeraider keyboard” i Google Play (finns inget just nu för iOS) och testa. Appen har i skrivande stund 3,2 i snittbetyg i app-butiken.

 

Lämna en kommentar