Småbarnsläge för iPad

Jon Karlsson

I en bloggpost från förra veckan föreslår Peter Merholtz från Adaptive Path att iPaden borde ha ett småbarnsläge ("toddler mode"):
You know how iPhone and iPad have “airplane mode”, which turns off all connectivity? Right under that, I want “Toddler Mode”. When switched on, you’ll get a dialog letting you know you are entering Toddler Mode, and an explanation of how to get out.
Jag och några kollegor i Stockholm pratade om just detta för en tid sedan också och visst borde det finnas ett behov av en sådan funktion för iPaden - men också för iPhonen. Man undviker t.ex. gärna att ens lilla son/dotter ringer upp någon illa vald kontakt ur telefonboken när de leker med telefonen. Peter menar också att man i småbarnsläget endast skulle komma åt material (applikationer, filmer) som är "småbarnstaggat", vilket ju också verkar vettigt. iPadenär ju också, till skillnad från iPhonen och många andra teknikenheter, en enhet som används och delas av flera personer - därför blir också behovet av specialinställningar större.

Lämna en kommentar

6 kommentarer

 • Peter Krantz

  På liknande sätt gör man ju med sin dator. Alla OS har idag stöd för flera användare och snabbt användarbyte. Kanske kunde användarprofiler öven implementeras på mobila plattformar?

  På min Mac har jag ett mycket bra gästkonto som automatiskt tar bort alla filer och städar upp skrivbordet då den användaren loggas ut. Man kan även finkornigt ange vilka program och webbplatser (lego.com) som får användas.

 • Isidor

  Det råder en enorm Apple-hysteri, särskilt i vissa kretsar.

  Är detta ett specifikt applefenomen, relevant bara för iPhone och iPad? gäller det inte alla mer avancerade telefoner och vanliga laptops?

  Ibland blir jag en smula irriterad på navelskådandet kring apples produkter. Det finns annat också.

 • Isidor

  "... är det HÄR..." Jag syftade på barnlåset som inlägget handlar om. Det är ju relevant i betydligt fler sammanhang än bara på apples produkter.

 • Mijo Balic

  Kul inlägg!

  2003 gav jag samma förslag till UI-ansvarig på SonyEricsson...behovet uppstod på en bilresa (mellan Stockholm och Malmö ;-) med min då 1 åriga dotter.

  Det är intressant att man ännu ej tyckt att detta är en prioriterad funktion...ibland mal kvarnarna långsamt.

 • Patrik

  Funktionen finns ju som sagt i form av konton i operativsystem idag. Men också på konsoller. Xbox360 har ett barnläge som är väldigt utvecklat. Du kan som förälder ställa in åldersläge för spelen, tid/dag/vecka/månad som barnet får spela m.m. Du kan också tillåta specifika titlar (trots dem har högre åldersgräns) per konto. Jag skulle tro att vi får se det ganska snart på mobiltelefoner snart, men visst ipaden är kanske en produkt som behöver det snabbare.

 • Mio

  Funktionen som Patrik beskriver som finns för Xbox360 finns ju faktiskt i OS X - så Apple har troligtvis folk som tänker på dessa sakerna.

  Personligen hade jag gärna också sett att man begränsade home-knappen. Av någon anledning så tycker min ettåriga son mest om att trycka på home-knappen även om han gillar appen som körs.