Smartare Smartphone

Mikael Aldman

Jag spenderar en stor del av min arbetsdag på möten. Till god mötesetikett hör naturligtvis att man sätter telefonen i ljudlöst läge, för visst är det både bra och trevligt att man kan ägna odelat intresse åt de man träffar och ämnet som skall diskuteras.

Igår var det dags igen. Kaffe i handen. In på mötet. Hitta en plats... där blir bra. Ner på stolen. Telefonen på ljudlös. Sådärja.

En halvtimma efter avslutat möte såg jag plötsligt att jag hade 4 missade samtal. Jag hade glömt att sätta tillbaka telefonen från "ljudlös" till "normalt läge". Och det var inte första gången.

Det jag saknar är en komplettering av funktionen ”Ljudlös” som ger mig möjlighet att välja ”Ljudlös under mötet”. Andra förslag skulle kunna vara "Ljudlös 15 min" etc.

Just denna gång skulle funktionen ha hjälpt mig att få skjuts hem från jobbet. Och vem kan neka till att en telefon som ordnar med sådant är en ”Smart phone”?

/Mikael Aldman

Lämna en kommentar

5 kommentarer

 • Tommy

  Det är den sortens användarönskemål som gjort att Word utvecklats från ett enkelt program för att skriva till ett oöverblickbart träsk av inställningar och möjligheter.

 • Jonas Söderström

  Hur vore det med en tydligare visuell signal? Som att skärmen pulserar långsamt i en annan färg (ljusröd?) och det står LJUDLÖS på den? Det skulle man kanske uppmärksamma om man hanterar telefonen när mötet tar slut. Men förstås inte om telefonen ligger kvar i kavajfickan. Men kanske i kombination med att telefonen vibrerar till, med en kort distinkt skälvning, säg var tionde minut? Jag glömmer också att slå på telefonen igen efter möten! Och på min "smartphone" - som hittills mest får mig att känna mig dum! - visas ljudlöst med en pytteliten symbol i ena hörnet, inklämd bland flera andra liknande och svårtydbara symboler. Det händer att jag själv ringer upp någon efter ett möte, utan att tänka på att ställa tillbaka från ljudlöst ...

 • Johan Berndtsson

  Bra idé tycker jag. Och jag håller inte med Tommy eftersom detta, som jag tolkar det, enbart vore en förlängning av redan existerande funktionalitet som användaren helt och hållet kan ignorera om hon inte är intresserad. Den konkurrerar alltså inte med andra funktioner om uppmärksamheten i det avseendet. Dock delar jag din uppfattning om Word. Programmet har blivit en djungel, och antalet verkliga förbättringar sedan version 2.0 kan räknas på en hand. Jag gillar Jonas förslag som bygger på tydligare visuella signaler. Sannolikt lättare för användaren att förstå, och väldigt "non-intrusive" (hittar inte det svenska ordet). Dessutom vore en sådan förändring sannolikt lätt att implementera.

 • Manfred Zotter

  En smartphone har man oftast för alla extra saker som finns i telefonens OS. Kalendern är en av dessa, varför inte koppla ihop ring signalen med kalendern? Då vet telefonen när mötet både börjar och slutar och kan koppla om per automatik.

 • Johan Lindberg

  Ericsson T630 har en sådan funktion som går att slå av och på. Man kan antingen välja att byta profil automatiskt eller få en fråga om att byta profil när mötet startar respektive slutar. Frågan signaleras med ett diskret ljud eller en vibration beroende på aktuell profil. Ni som har en T630 hittar funktionen under Hjälpredor > Kalender > Alternativ > Profilbyte. Tyvärr verkar Ericsson ha tagit bort funktionen i senare modeller. Man kanske skulle be dem införa dem igen...