Sökresultat för målgruppen "Beslutsångest"

Martin Howard

Nyligen använde jag www.destinationgotland.se för att leta semesterboende på Gotland. De använder sig av en elektronisk bokningstjänst som heter Citybreak från företaget Visit. I ett formulär kan man ange olika önskemål och sedan presenteras man med en lista på lämpliga alternativ.
Sökformulär 1
Det går även att få en kartvy över var boende finns. Tjänsten fungerar bra, men har en del småunderliga egenskaper ur ett användbarhetsperspektiv.

De som reser verkar i stort sätt vara indelningsbara i två kategorier. Den första kategorin är de som planerar sitt resande långt i förväg, jämför alla tänkbara alternativ, vet precis vad de vill ha, och bokar i god tid. Den andra kategorin är "opporturister". Opporturisten planerar sällan något i förväg, utan när semesterveckan närmar sig börjar han eller hon att spana efter sista-minuten alternativ. Målsättningen är oftast att prova på något nytt, en upplevelse som bryter av mot vardagen, där åtminstone hälften av tjusningen ligger i att inte veta månader i förväg var man kommer att hamna.

Alla resesajter jag ramlat över har varit inriktade mot den första kategorin resande. Destination Gotland är bra för opporturisten i att man kan söka på alla områden och alla anläggningar, men jag måste specificera vilken typ av boende jag vill ha.

Sökformulär 2
Men om jag vill hitta billigaste möjliga boende? Oavsett typ? Då måste jag göra nio separata sökningar och anteckna resultatet från varje. Och vad är egentligen skillnaden mellan "boendestugor" och "privata stugor" och "stugby"?

Det roligaste med denna tjänst måste dock vara när sökalternativen presenteras. Efter att ha angett mina önskemål och klickat på "Sök på tillgänglighet och pris" så får jag fram följande träfflista.

Sorteringsordning

Bra saker: Att de upprepar önskemålen i sökningen (antal rum gäster, datumen det gäller), att totalt antal träffar, antal träffar på denna sida, samt antal sidor med träffar visas. Ytterligare ett plus för att kunna begränsa sökningen, d.v.s. att jobba vidare med detta sökresultat.

Men när sjutton är man intresserad av sorteringsordningen "slumpmässig"? Som dessutom är ett valbart alternativ i en rullmeny! Och standardvalet för den menyn! Klickar man en sökträff i listan så kommer man till en ny sida med detaljer om just det boende. Där finns även en länk "tillbaka" som fungerar på samma sätt som bakåtknappen i webbläsaren.

Träffsida

Klickar man sedan denna kommer man tillbaka till träfflistan, men eftersom denna är inställt på "slumpmässig" sortering, har sorteringsordningen kastats om jämfört med tidigare och det blir hopplöst att känna igen något eller hitta det där andra alternativet som man också var intresserad av!

Ett fall av "Hur tänkte de nu?"

/Martin Howard

Lämna en kommentar

3 kommentarer

  • Nils-Erik Gustafsson

    Antagligen levererar databasen resultatet av sökningen i precis den ordning som de hittas, vilket ur användarens perspektiv verkligen är slumpmässigt. Istället för att göra en rimlig men prestandakrävande sortering slänger man (förhoppningsvis) snabbt upp resultatet och betecknar det som just "slumpmässigt". Sant men tämligen oanvändbart...

  • DavidR

    Kan tänkas att det är ett krav från beställarna. Tänk på stackars 'Överste Öbergs B&B' som skulle alltid hamna på sista sidan om förvalet var alfanumeriskt... Och de dyraste ställena vill inte heller vara listad i prisordning...

  • DavidR

    ...men visst skulle man kunna implementera det så att det är samma pseudoslumpmässiga ordning när man återbesökar sidan under samma session.