Spökbilder är kusliga

Ingrid Domingues

På inUse är vi nyfikna på interaktiva prylar och uppmuntrar våra anställda att kontinuerligt reflektera över vad som är bra, innovativ design.Vi delar ständigt med oss av våra upplevelser och tankar, för att det är kul och på kuppen så blir vi bättre designers! Det är ju inget konventionellt användningstest, eftersom vi är själva är användare samtidigt som vi observerar oss själva...Men kul är det!

 Jag köpte en massa roliga interaktiva prylar till mig själv i jul, som jag nu kommer att recensera.

Först ut blir mitt hologram! Den heter Mirage och jag skulle nog aldrig kommit på tanken om jag inte sett den på Coolstuff. Jag har ju hört talas om att man kan projecera rörliga 3D-bilder i luften, men att ha en liten pryl hemma tilltalade mig.

Mirage-Strawberry

Den kom i en liten oansenlig box. Med paketet följde en instruktion på gulnat papper , och en ”cleaning and care instruction” på ett rosa papper. Det kändes billigt och spontant blev jag väl lite skeptisk…Inte blev det så mycket bättre när det visade sig att själva hologrammet bestod av två, tunna och lite plastiga skålar, den ena med ett hål i mitten.

Jag har nog blivit lurad, tänkte jag…

Jag satte samman de två delarna och ställde den lilla medföljande gummigrisen (!) i mitten.
Jovisst, nu såg jag grisen sväva i luften i hålet på ovansidan.

Hur känns den att ta på, tänkte jag och måste prova, fast jag visste att den inte fanns.

Känslan att ta på en sak som finns som ett spöke i luften är väldigt knepig. Jag vet inte vad det är som händer, men det är klart störande. Rent logiskt vet jag ju att den inte finns, men jag kan ju se den!

Genast sprang jag iväg och hämtade en ring och la dit.

Jovisst – även den visade sig i luften, dock var den lite för stor, så proportionerna blir inte helt exakt om man står det minsta lilla snett i förhållande till hologrammet.

Hmmm…jag satte mej faktiskt och läste snabbt de fula broshyrerna och gick sedan in på tillverkarens webbplats. Det visar sig att det också finns stora hologram som används på exempelvis Disneyland…

Den här verkar väldigt ömtålig, den är definitivt inget för en barnfamilj. Jag gillar den och vill ju att den ska hålla! Den tål inte direkt sol, men den står längst in i vardagsrummet så det borde funka. Man måste också akta sig för att skada ytan med metall, så min ring kanske…?

Någon dag senare slog det mig: Kan man ta ett fotografi av en sak som inte finns? Sagt och gjort, fram med kameran och visst funkade det! Lite fascinerande att jag tänkte så, eftersom jag sett en del bilder och instruktionsfilmer både innan och efter jag packade upp den...

På något sätt retar det sinnet att ha en spökbild i luften. Varje gång jag har någon ny gäst på besök så blir vi stående där en stund. Alla undrar hur det funkar, hur kan man visa en bild i luften?? Om luften varit full med partiklar kanske, men bara sådär?

Det är en pryl som definitivt kittlar allas sinnen! Synd att den verkar så ömtålig, hoppas den håller länge!

/Ingrid Domingues

Lämna en kommentar