Standards är riktlinjer, inte rättesnören

Johan Berndtsson

Pella Bergqvist har skrivit en läsvärd artikel om standards på Relaterat. Jag delar dock inte den frustration som Pella ger uttryck för. Inte nu längre i varje fall.

Ett av skälen är sannolikt att jag inte längre måste slåss med mina egna kollegor för att få förståelse. Något som är vanligt inom de större företag som saknar tydligt effektfokus och inte inser att nyttan uppstår i användning. Om man då ändå försöker leverera verksamhetskonsulting, interaktionsdesign och programmering så blir det komplicerat och konfliktfyllt.

Tillbaka till frågan om standards. När det finns designlösningar som inte följer standards, men som bättre leder till att de önskade verksamhetseffekterna kommer att uppstå, så är det interaktionsdesignerns skyldighet att lyfta fram dessa.

Standards är riktlinjer, inte rättesnören. Välj alltid den design som ger störst effekt.

/Johan Berndtsson

PS. Pella, det vore kul att ses över en kaffe någon gång. Jag har dock inte hittat din e-post-adress någonstans. Skicka gärna ett mail. Min adress hittar du genom att följa länken på mitt namn. DS.

Lämna en kommentar

1 kommentar

  • Pella Bergquist

    Roligt att du tyckte mitt utbrott var läsvärt! Jag tar tillfället i akt och förtydligar att det inte är kollegor jag är frustrerad över, utan vår bransch i största allmänhet - vår förmåga att tro att vi vet bäst samtidigt som vi inte ens kan se att vad vi envisas med att kalla vid ett namn egentligen består av flera kompetenser, flera kvaliteter... och vår ovilja att erkänna att flera av dessa kvaliteter står i direkt konflikt med varandra. I alla fall när lösningar ska implementeras ;-)