Svensk design...?

Ingrid Domingues

Såhär på nationaldagen så filosoferar jag lite över vad svensk design är för något. Den skandinaviska avskalade designen är erkänd och omtyckt av många. Den den "skandinaviska skolan" satte deltagande design på kartan. Tankarna går sedan till svensk hantverkstradition och min far som kunde bygga båtar, hus och moraklockor med samma precision. Men snabbt går mina tankar till Olle Eksell. Om jag säger "ögonkakao" eller "Mazettis ögon" brukar de flesta säga, jaså det var han!

Mazetti

Olle Eksell var en eldsjäl som var verksam ända fram till sin död. Han hade två fokus som är högaktuella än  idag. Den ena var att göra vardagen enklare och  vackrare. Till utställningen i Lunds konsthall 1963 gjorde han den här installationen för att beskriva ett vanligt frukostbord. Titta först på den översta, som var ett axplock av dåtidens varumärken. Titta sedan på den nedre som är samma produkter, omsorgsfullt utformade för att skapa lugn. En klassisk före- och - efter bild, helt enkelt!

olle eksells frokostbord

Olle var en erkänt skicklig formgivare, men han hade dessutom ett brinnande intresse för det större perspektivet, att god design skapar värde. Och det förvånande i att  beslutsfattare gärna tar kortsiktiga och ogenomtänkta beslut och därmed bortser från värdet. Design i hans tid var möjligen lite enklare än vår tid med ökat utbud, betydligt fler kanaler, digitala tjänster, önskan om sömlösa digitala upplevelser, men likväl är det han säger i inledningen till boken "Design = ekonomi" lika aktuellt idag:

Målsättningen är krass: konsumtion = försäljning. God design är också krass Dess uppgift är att sälja. Sälja genom att leda Leda varan från producenten till konsumenten och leda konsumenten till varan direkt och utan omvägar klart och distinkt. Sälja genom att underlätta. Underlätta hanteringen, distributionen, reklamen, urvalet. God design är inte bara estetik - det är också ekonomi. God design är inte bara kul - det är blodigt allvar.

För mig, liksom för Olle Eksell, är god design sådan som gör vardagen enklare och vackrare och som skapar värde. Och plötsligt inser jag att  jag tappade bort tanken om svensk design till förmån för en tanke om god design!

Ha en bra nationaldag allihop. =)

Lämna en kommentar