Svensk succé i NM i Boccia

Jakob Rönnemalm

Som stolt sponsor begav sig inUse förra helgen till Varberg för att följa Nordiska mästerskapen i Boccia. Det hölls tävlingar fördelat över två dagar med individuella tävlingar på lördagen och lagtävling på söndagen.

DSC_0014

Boccia en gren i Paralympics Boccia är en av Sveriges största handikappidrotter och är även en gren inom Paralympics. Boccia kan enkelt beskrivas som ett spel som liknar Boule och målet är att med sina klot hamna så nära målbollen som möjligt, den som är närmast målbollen efter omgången får då poäng. Du får en poäng för varje klot som du ligger närmare än motståndarens närmaste klot. I varje omgång har varje spelare 6 klot att spela med.

 

DSC_0046

Svensk trippelseger I klassen BC3 blev det svensk storslam när de svenska deltagarna lyckades placera sig etta, tvåa och trea. Efter en rafflande och jämn final stod till slut Christoffer Hagdahl som segrare, efter att i finalen besegrat NM-debutanten Maria Bjurström. På tredje plats hamnade Sebastian Högrell.

DSC_0071

Trippel Sverige på prispallen genom Sebastian, Maria och Christoffer

I finalens näst sista boll kom avgörandet när Christoffer fick iväg sitt klot så att det studsade över Marias närmaste klot och lade sig närmast målbollen. Ett närmast otroligt "kast".

  • Det är ett kast som jag tränar på och det kändes mycket bra att det lyckades berättade Christoffer Hagdahl strax efter vinsten.

DSC_0060

Mätning i finalen

Maria var trots finalförlusten nöjd:

  • Det var spelmässigt en liten revansch för mig eftersom jag inte var nöjd med mitt spel på SM veckan innan , berättade en nöjd Maria Bjurström.

Paralympics 2016 det stora målet Både Christoffer och Maria har som närmaste mål en tävling i Belgien där flera av världens bästa länder deltar, bland annat Brasilien som är värdar för Paralympics 2016.  Längre fram i år väntar även VM i Kina.

DSC_0068

Segraren Christoffer Hagdahl

Christoffer avslutade intervjun med att berätta om sitt stora mål:

  • Min stora dröm är att ta guld i Paralympics!

I Christoffers och Marias klass används ränna för att "kasta" iväg kloten och i den andra klassen för de personerna som själva kastar utan assistent gick det lite sämre. Mattias Kjällström blev bäste svensk men han var inte helt nöjd.

  • Jag har tidigare vunnit NM och idag spelade jag inte speciellt bra taktiskt.

Nytt guld på söndagens lagtävling På söndagen väntade lagtävlingar och där blev det även seger i lag i klassen BC3 där Christoffer, Maria och Sebastian ingick.

Förbundskaptenen Ingrid Hansson var nöjd:

  • Denna månadens dröm har gått i uppfyllelse, bättre resultat än jag kunnat hoppas på.

DSC_0074

Förbundskapten Ingrid Hansson var nöjd

  • Landslagets långsiktiga mål är att prestera bra i Paralympics 2016, där konkurrensen är svår och där bland annat Brasilien storsatsar. Vårt stora mål för i år är att göra bra resultat på VM i Kina i september, berättade en nöjd Ingrid Hansson.

inUse tackar landslaget för en härlig helg och önskar lycka till vid nästkommande tävlingar!

 

 

Lämna en kommentar

1 kommentar

  • Ingrid

    Heja heja!