Tankar från vår CSR-konferens med Storstockholms diabetesförening

Johan Berndtsson

400.000 människor i Sverige har diabetes. Att få diagnosen diabetes, och lära sig leva med sjukdomen, är oerhört omvälvande för de som drabbas. Det är en allvarlig sjukdom som kräver dagliga beslut och mycket engagemang av den som drabbas.

För några veckor sedan spenderade så gott som alla kollegor på inUse ett dygn med att ta fram idéer som skulle kunna göra livet lite enklare och roligare för de som drabbas.

Under ett dygn hade vi fömånen att umgås med och lyssna på Kenneth, Eva och Marianne på Storstockholms diabetsförening. De delade frikostigt med sig av egna och andras berättelser som gjorde det möjligt för oss att förstå vad det innebär att leva med, eller att ha närstående som lever med diabetes.

Mot bakgrund av att många av kollegorna jobbar med wearables och smarta prylar i sina projekt var det inte så konstigt att många idéer kretsade kring just denna typ av lösningar. Några av idéerna handlade om:

  • Ett armband för små barn, som håller koll på blodsockernivån och som är uppkopplat mot ett armband som bärs av vårdnadshavaren. På så vis kan vårdnadshavaren känna sig trygg i att blodsockernivån håller sig på hälsosam nivå under dagen.
  • En ryggsäck som hjälper barn (och föräldrar) att se still att barnet får med sig allt som behövs när hon åker till skolan, och som också förmedlar blodsockernivån till förälderns smarta telefon.

Kanske ligger denna typ av lösningar lite längre fram i tiden, men förhoppningsvis är de inte så långt borta. Framsteg så som att man snart inte längre behöver ta blodprov för att mäta blodsockernivån är trots allt inte så långt borta, och det kommer att ha stor betydelse.

Andra idéer är betydligt enklare att implementera idag, som t.ex. ett startkit, liknande det man får när man lämnar sjukhuset när man fått sitt första barn.

Det är verkligen lyxigt att få spendera ett helt dygn med sina kollegor, lära sig något om något viktigt, och få använda sina kunskaper för ett gott ändamål.

Det har varit jättehärligt att spendera den här helgen med inUse, få diskutera det här som är så viktigt för oss, och lyssna på alla fantastiska idéer om hur livet kan bli både enklare och roligare för alla med diabetes. Vi har fått massor av bra material att jobba vidare med!

Så summerade Eva Lagging från Storstockholms diabetesförening sin upplevelse under helgen. Underbart tycker jag.

Eva, Lisbeth och Putte inleder CSR-dygnet

Grupparbete. Ett hav av Post-its och färgglada pennor.

Marcus berättar om vad hans grupp kommit fram till

Kenneth från Storstockholms Diabetesförening avslutar med några fina ord

Lämna en kommentar