Tankar kring mobila betalningssystem

Sofia Dahlgren

Häromveckan läste jag i Computer Sweden att det under 2012 lanserats 7 lösningar för mobila betalsystem i Sverige. Än så länge har jag bara testat ett - iZettle. Men jag hoppas verkligen att vi så småningom begränsar oss till max ett par tre stycken. Annars får jag nog räkna med att ägna flera juldagar åt att förklara systemen för mina äldre släktingar.

iZettle är onekligen en lättanvänd app som kan användas i kombination med en chipkortläsare för att föra över pengar. Företaget iZettle har lyckats identifiera ett behov bland annat hos företagare med enskild firma t ex hantverkare, loppisförsäljare eller privatpersoner som säljer en vara och vill kunna ta emot kortbetalningar. Överföringen går till på så sätt att man skriver in beloppet som ska betalas, för in sitt kort i den externa läsaren eller fyller i kortuppgifterna manuellt, ber kunden signera och fylla i sin e-postadress för att få ett kvitto.

Det slår mig att jag, helt irrationellt, reagerar på själva förfarandet - att föra över pengar genom att föra in mitt kreditkort i läsaren till någons privata mobil. Till skillnad från de kortterminaler man använder i affärer på stan så ser de så gott som alltid likadana ut. De är kortterminaler utan personliga fodral och blingbling. Det må vara säkert, men då folk råkar ut för att bli skimmade via bankomater är känslan av att kunna råka ut för detsamma via någons mobiltelefon ändå påtaglig. Så vad är det då som får mig att känna mig obekväm?

 

Låt oss göra en jämförelse med hur det fungerar i exempelvis Kenya där mobila betalsystem funnits i flera år. Där använder man sig av privata förbetalda SIM-kort då en telefon ofta delas av flera. Med ett förbetalt SIM-kort betalar användaren inte bara sina trafikkostnader för mobilanvändning utan även andra utgifter. M-PESA som betalsystemet heter gör det möjligt för användare att föra över pengar till och från ett M-PESA-konto via SMS. Den elektroniska valutan kan de sedan lösa ut i vanliga pengar.

SIM-kortet och kreditkortet är det ingen större skillnad på i det att de båda är kopplade till ett privat konto. Men min upplevelse av att ett system som M-PESA skulle vara säkrare har att göra med att mobilen, som må ha personligt fodral och blingbling, delas mellan en grupp människor som känner varandra väl. Av den anledningen kan den upplevas som lika säker som en terminal. Men då jag för in mitt kreditkort i en främmande persons kortläsare och mobil finns det ändå en gnagande känsla av att det skulle kunna finnas ”illasinnat” utvecklade funktioner på personens mobil som jag inte har kontroll över. Jag tvekar inte över att iZettle har utvecklat ett säkert system. Men ibland drabbas man av smått irrationella känslor.

Lämna en kommentar

4 kommentarer

 • Arne Evertssom

  Jag är nyfiken på vad du tror om WyWallet?

 • Sofia Dahlgren

  WyWallet är en kontobaserad lösning där man överför pengar som man sedan kan använda i mobila betalningar. Den typen av lösning skiljer sig från iZettle i form av att man inte får problematiken av att stoppa in sitt kort i en annans telefon eftersom överföringen sker mellan konton utan fysiskt kort. Utmaningen för denna typ av lösning är att båda parter behöver ha samma lösning (iZettle räcker det ju att en part har hårdvaran) vilket ställer högre krav på att en sådan lösning når stor spridning. WyWallet har också den fördelen att man kan använda den i olika betalningssammanhang (person-person, i butik, SMS osv.) samtidigt som det också ställer krav på att så många aktörer som möjligt har anslutit sig. Vi ser just nu i Sverige och internationellt olika typer av lösningar och aktörer (WyWallet, Google wallet, Bart, SEQR, swish osv) som alla försöker att nå ut till så många handlare och slutkunder som möjligt. Det ska bli väldigt intressant att se vilka lösningar som lyckas :-)

 • Lars Oestreicher

  Vi kan ju i varje fall anta att de som kommer få mest problem med alla olika lösningar under övergångsperioden är användarna, som kommer att få slåss mot alla olika lösningar.

 • Sofia Dahlgren

  Ja helt klart drabbas användarna, men förhoppningsvis får vi fram ett vinnande koncept i slutändan som användarna gillar.