Tankar om nyheterna i iPhone OS 3.0

Johan Berndtsson

Iphone-os-3-software Kollade precis på filmen från Apples Special Event där de presenterade nyheterna i kommande iPhone OS 3.0.
Siffror är alltid spännande! 17 miljoner iPhones och 13 miljoner iPod Touch sålda. 800.000.000 downloads på 8 månader fördelat på 25.000 apps. Under perioden laddades alltså genomsnittsappen ner 32.000 ggr.
Jag gillar särskilt utökningen av affärsmodellen som tillåter prenumerationstjänster och "InApp purchases". Dessa tillägg ökar möjligheterna att hitta fungerande affärmodeller bortom de 1-dollar-per-app som finns idag.
Andra spännande saker i 3.0 är att det kommer att bli betydligt enklare för utvecklare att göra spel och applikationer som gör det möjligt att utbyta information, samarbeta, och spela spel tillsammans om man befinner sig i närheten av varandra. Och som ofta är fallet väljer Apple en non-tech-approach, och hoppar över det übertekniska moment där man som användare måste "para ihop" sina telefoner.
Ytterligare en spännande sak är möjligheten för tillbehörsleverantörer att komplettera sin hårdvara med mjukvara. Om man t.ex. trycker i sin iPhone i en högtalare så kan just denna högtalares specialfunktioner, såsom t.ex. equalizer, visas och manipuleras direkt på iPhone-skärmen.
... och efter snart två år har man nu fixat Cut-and-Paste. Jösses. Hur svårt kan det vara? Hur som helst. Det verkar vara en både snygg och välgenomtänkt lösning. Apple tillåter fortfarande inte att man kör applikationer i bakgrunden. Frågan är om det någonsin kommer bli tillåtet nu när man istället släpper ett gränssnitt för Push notifications, vilket låter avstängda applikationer ta emot uppdateringar från webben ("Du har ett nytt facebookmeddelande" och liknande).
Nu är jag grymt sugen att installera betan på min iPhone, så om jag inte svarar om ni ringer de närmsta dagarna, så vet ni vad som hänt...

Lämna en kommentar

4 kommentarer

 • Sammi

  Betan fungerar fint. Det är bara att installera. Markera-kopiera-klistra in, landskapstangentbord, röstminnesanteckningar och lite annat fungerar direkt.

 • Johan

  OK. En av mina kollegor upplever att batteritiden blir markant kortare, men jag har inte läst om det någon annanstans. Har du upplevt något liknande?

 • Mårten Angner

  Alltså, iPhone är en grym besvikelse innan jag ens skaffat en. Min gamla ipod-laddare i bilen fungerar inte till iPhone och Belkin har inte presterat en ny laddsladd som funkar med påde gamla och nya iPhone. Sen navigatorn. Se en prick uppifrån är inte en ersättning för den garminnavigator jag idag har i bilen. Jag vill ha en navigator som säger "Sväng höger" när det är dags att svänga och som visar vart jag är på väg i lite 3D fågelperspektiv. Sen att man inte får använda iPhonen som modem för att surfa med datorn är också en besvikelse. Jag fattar inte hur de tänker. Det är inte ok att man måste låsa upp telefonen med Jail break för att få tillgång till den här funktionen. Går det till exempel att spela musik via Airport express via Wlan från iphonen? Så, med allt som inte går att göra med en iphone gör faktiskt att jag inte köper en trots att alla saker man kan göra är mäkta fiffiga.

 • Johan

  Japp. Visst saknar den mycket. Precis som andra telefoner och manicker man kan köpa. :-) Några snabba svar. :-) Tillbehörstrasslet är ett elände. Turn-by-turn kommer till sommaren. Teathering (modemfunktionen likaså, om telia tillåter). Att styra airport-express-musiken med iPhonen funkar utmärkt, men bara om man har en Mac inkopplad på nätet.