Telias talsvarstjänst snubblar på målsnöret

Johan Berndtsson

TalsvarFör några veckor sedan tipsade Anders Eriksson om Telias nya talsvarstjänst.

"Läste er blogg idag och blev sugen att tipsa om om en väl fungerande ny (för mig iaf) funktion när man ringer Telias kundtjänst (90200). Istället för att knappa in med siffror talar man om för systemet vad man vill ha, och datorn förstår faktist vad man menar (till skillnad från äldre röstbaserade telefonsystem). Jag behövde inte upprepa mig en enda gång."

Detta är smått fantastiskt, och efter att ha provat tjänsten själv ikväll kan jag inte annat än att applådera Telias talsvarssystem. Bra jobbat Telia.

Anders fortsätter dock sitt mail:

"Dock finns en baksida med detta fina system. De har lagt hela vägen med frågor före steget när man får reda på att de inte har öppet. Så efter att ha pratat med datorn kommer man fram till en röst som säger att telefonservicen bara har öppet 08-17. Det är viktigt med struktur. =)"

Inte ens ett bra talsvarssystem med perfekt röstigenkänning ersätter en väl genomtänkt informationsstruktur. Bakläxa. Men, som tur är borde det vara en ganska smal sak att ta reda på mer om de verkliga behoven hos de som ringer, och sedan utforma systemet därefter.

Tack för tipset Anders!

/Johan Berndtsson

Lämna en kommentar

1 kommentar

  • Björn K Johansson

    Tycker precis tvärt om. Nya tjänsten förstår inte personnummer vilket slutar att man ändå slå det på tangenterna och man får hela tiden upprepa sig. Det går iaf mycket långsammare att komma någonstans med det nya systemet. Tyvärr tycker jag att den nya tjänsten inte ens kommer iväg från startgroparna. :) //Björn