Tvetydiga manualbilder

Jon Karlsson

Simon på vårt Stockholmskontor fick i veckan den spännande uppgiften att byta Fuser-enhet på vår ena skrivare. I manualen stötte han på några roliga bilder.

Såhär beskriver Simon själv sin tolkning av manualen:

Om jag förstått ruta 3 rätt så får det inte vara soligt ute i mer än 5 minuter under tiden bytet pågår, beror det på ljuskänslighet hos något i skrivaren? För någon liknande instruktion finns inte när man byter toner, som sker på samma tillvägagångssätt. Att det i ruta 8 varnas för en sköldpadda känns läskigt, är det han som matar ut papper ur skrivaren genom att gå framåt? Om man istället stoppar i en hare, kommer det gå fortare då eller är det sant som sagan säger att sköldpaddan är snabbast?
Visst är det kul att göra sig rolig över en lite tvetydig manual på detta sätt, men det pekar ändå på ett problem. Simon förstår ju att det har med ljus att göra i bild 3 och att man av någon anledning inte skall vara för långsam i steg 8. Men att göra en manual som (nästan) inte består av någon text, som i exemplet ovan, för med sig en del problem. Exakt vad förväntas man göra i steg 3? Ha locket öppet i ett ljust rumt i minst 5 minuter innan man fortsätter? Eller skall man inte ha locket öppet i mer än 5 minuter? Varför skall man vara snabb i steg 8? Vad händer om man inte är rask? Går allt sönder? Att förklara varför man skall göra något är minst lika viktigt som att förklara vad man skall göra.

Lämna en kommentar

7 kommentarer

 • Mikael Röjnert

  Ser ut som om någon tagit lite väl hårt på "en bild säger mer än tusen ord" Sköldpaddan är ändå bäst =) Skulle vara intressant att veta hur de helt plötsligt fick för sig att använda en sköldpadda.

 • Jacob Kullgren

  jag tolka bild 1 som att man ska stänga av och vänta i 10 min :P sen är det med sköldpaddan en varning för om du är långsam eller varning för att systemet är långsamt? Alla verkar dock anta (förstås, samma kultur) att sköldpadda betyder nåt långsamt.

  Annars är det väl bra att inte använda text för då slipper man översätta, men här slipper man även att nån förstår

 • Dan

  Där ser man, jag tolkade sköldpaddan som att man skulle ta det långsamt. Kul bild, kan användas som avskräckande exempel på att det inte räcker med bilder för att förklara.

  Så hur gick tonerbytet?

 • Marie

  När jag köper saker från IKEA som man ska montera ihop själv, förvånas jag alltid över de tydliga instruktionerna -utan text. Undrar hur mycket tid/resurser som läggs ned på att ta fram dessa.

 • Mårten

  Haha. Jag hade ett helvete med den manualen när jag bygde ihop skrivaren. Det är ganska irriterande att man aldrig kan veta att man tolkat bilden rätt när det inte finnns någon förklaring.

 • Simon

  Men Mårten du stoppade inte in en sköldpadda alltså?

  i övrigt kan jag meddela att skrivaren verkar må bra, inte sämre än vanligt iaf.

 • Rose Graham

  Där ser man, jag tolkade sköldpaddan som att man skulle ta det långsamt. Kul bild, kan användas som avskräckande exempel på att det inte räcker med bilder för att förklara. Så hur gick tonerbytet?