Ny UX-stjärna till Göteborg

Ramin Rahmani

Han drömmer om rymden och vill göra smarta designlösningar för astronauter. Vi tog en virtuell fika med Mani Talebi, ny UX:are på Göteborgskontoret.

Vad har du gjort tidigare som betyder mycket för dig?
– Jag får verkligen en kick av att ena stunden jobba i ett cross-functional team med högt kompetenta kollegor för att i nästa projekt jobba ihop med en startup med nya bubblande idéer. Möjligheten att hjälpa människor med ett brett spektrum av digital kompetens att nå sina mål. 

Vad driver dig och vad är dina styrkor?
– Jag vill finslipa mina UX-kompetenser och knyta samman data och insikter till en designlösning. Jag har jobbat en del med wireframes, prototyper och gränssnitt och känner mig hemma där.

Vad är ditt drömprojekt?
– Den frågan är verkligen svår att svara på men om jag måste avgränsa mig så blir det nog rymden. Jag har alltid fascinerats av rymden. Att få jobba med ett projekt med astronauter skulle verkligen vara spännande.

Vad har du för designfilosofi?
– Oavsett hur banbrytande projektet är så kan man förmodligen hitta inspiration i existerande design. Varför uppfinna hjulet på nytt när man kan finna inspiration i design som redan fungerar och sedan bygga vidare på det?

Var hittar du inspiration till det du designar?
– Jag är nyfiken och ifrågasätter ofta designbeslut. Det ger mig insikter och brukar ge skjuts i designarbetet. Alla i en arbetsgrupp mår bra när det är högt i tak. Det gäller att ha mod att ifrågasätta, oavsett om man är ingenjör eller utvecklare i ett projekt. Det brukar ge en positiv effekt.

Några handfasta tips hur man lyckas med sin design?
–Få ut designen så snart du kan, prototypa, testa, samla data, iterera. Många av oss har hört detta och vet att perfektionism är effektivitetens fiende, men ändå sker det allt för ofta att man fastnar i detaljer. Inkludera interna stakeholders i processen och ge dem en röst. Ett möte varannan vecka är troligtvis inte tillräckligt för att likvärdigt inkludera samtliga i processen. Tröskeln till att nå konsensus och harmoni blir oftast mycket lägre när designers och utvecklare blir hörda och får vara med i processen.

Vad tror du är nästa stora grej inom UX?
– Det finns nog en lång lista men varför inte ta en titt på Göteborg och fordonsindustrin. Autonoma bilar kommer ändra körupplevelsen, det är ingen underdrift. När gamla och etablerade industrier skakas om, kommer designers spela en central roll i vägen fram.


Det finns plats för dig med. Skicka din ansökan så hör vi av oss.