Utvärdering av nöjesparkernas webbplatser - Del 2

Jessica Helenius

Idag fortsätter utvärderingen med Ölands Djur och Nöjespark, Skara Sommarland och Kolmården.  I förra veckan publicerades en utvärdering av Lisebergs och Gröna Lunds webbsidor. Detta kan du läsa här:

Precis som i förra utvärderingen ligger fokus på att försöka se hur lätt det är att hitta information om öppettider, priser, längdgränser för åkattraktioner samt möjligheten att köpa biljetter online.

ÖlandsDjurochNöjespark

Ölands Djur och Nöjespark Öppettider och priser går enkelt att läsa uppe i huvudmenyn under ”Inför besöket” och eftersom allt nästan ingår i deras entrébiljetter syns öppettider och pris på samma rad. Eftersom det alltid är likadana öppettider under högsäsongen syns detta också direkt.

Vilka längdgränser som gäller för de olika åkattraktionerna, går inte att hitta. Längst ner på en sida kan du utläsa att det finns längdgränser och att de är till för din säkerhet. Dock fick jag leta länge för att ens hitta denna text. Möjlighet att köpa biljetter online finns inte tillgängligt.

  • Öppettider och priser är lättillgängliga.

  • Inga längdgränser finns att hitta.

  • Går inte att köpa biljetter online.

Skara Sommarland

Skara Sommarland ”Öppettider & Priser” finns som en egen länk uppe i huvudmenyn. Öppettiderna varierar under olika tidsperioder men detta är lätt att se. Eftersom nästan allt ingår i priset finns det endast två priser, varav ett är standardbiljett och det andra är seniorbiljett. Som ett extra alternativ finns en flerdagarsbiljett .

Det finns ingen samlad information för att få reda på vilka längdgränser som gäller, utan du måste gå in på varje åkattraktion och se efter själv. Det finns en attraktionsväljare med en filtrering, men den enda möjlighet att filtrera på längd är om man är under 1 meter. Möjlighet till att köpa biljetter online i webbshoppen finns som en egen knapp ovanför menyn. Är du inne i prislistan kan du genom att trycka på ”Köp” bredvid önskad biljett komma direkt in i webbshoppen. Men du skickas direkt in i shoppen istället för att lägga varan i en kundkorg.

öppet+ Kan trycka på "Köp" direkt i prislistan. + Öppettider och priser är lättillgängliga.

  • Måste gå in på varje åkattraktion för att se längdgränser.
  • Ingen möjlighet att lägga till varor i en kundkorg.

KolmårdenKolmården Direkt på startsidan finns tre väldigt synliga lila flikar i höger kant där du kan  boka, läsa om priser och läsa om öppettider. Du kan även använda ”Besök oss” direkt i menyn för att ta dig till öppettider och priser. Under öppettider kan du lätt välja dagar i en kalender för att få upp en text som beskriver vad som finns att göra i parken. Dock måste du gå ett extra steg för att få reda på vilka öppettider som gäller för antingen en vald dag eller för längre perioder. Eftersom nästan allt ingår i entrépriset är det lätt att överskåda vad som finns efter att du gått in på länken om priser.

Det är enkelt att se vart du kan gå in för att boka och senare köpa biljetter. För att hitta längdgränser för de olika åkattraktionerna var du tvungen att först leta upp i vilken del av parken attraktionen tillhörde och sen gå in på den för att hitta att det fanns längdgränser.

kalender+ Lätt att hitta till pris, öppettider och köp av biljetter.

  • Krångligt att hitta om det fanns längdgränser.
  • Måste gå ett extra steg för att se öppettider i kalendariet.

Sammanfattning Längdgränser är inte speciellt tillgängliga. Vilket kanske inte är så konstigt då dessa tre nöjesparker inriktar sig på mer än bara åkattraktioner. Det gick att hitta för både Skara Sommarland och Kolmården, men inte på Ölands Djur och Nöjespark. Skara Sommarland hade en filtreringsfunktion, där det finns ett alternativ som heter "under 1 meter". Samtidigt som detta kan vara bra, kan det även vara lite missvisande då man kan tro att om man är över 1 meter, så innebär det att man kan åka allt.

Hos de två nöjesparkerna Skara Sommarland och Kolmården fanns det möjlighet till att köpa biljetter direkt, men inte på Ölands Djur och Nöjespark. Där det fanns möjlighet att köpa biljetter online syntes det tydligt. På Skara Sommarlands sida finns det en knapp med "Köp" direkt i prislistan vilket är bra, då man inte behöver leta upp samma biljett en gång till i webbshoppen. Det hade varit ännu lite bättre om man kunnat lägga sin biljett direkt i en varukorg får sidan med priser.

Att ta sig till öppettider och priser var lätt på att alla tre webbsidor. På både Skara Sommarland och Ölands Djur och Nöjespark syntes öppettider och priser på samma sida.

Lämna en kommentar