Utvecklare och det omvända Matrix

Johan Berndtsson

När jag för någon vecka sedan redovisade resultatet av ett användningstest fick jag en intressant insikt. Många av er känner säkert igen er (på båda sidor), en person (i detta fall jag) påpekar en rad olika brister som ett system har och hur de kan elimineras, samtidigt som någon annan (i detta fall utvecklingschefen) försvarar, förklarar och ursäktar sig. Det är väldigt lätt att hamna i försvarsposition när någon kritiserar ens arbete (jag gör det alltför ofta själv). Men vissa utvecklare kommer ibland med helt fantastiska (eller fasansfulla) förklaringar.

När jag förklarade att sättet för att hantera strukturen i CMS-verktyget var alldeles för komplicerad och behövde förenklas fick jag först höra att det inte var tekniskt möjligt. Men efter en stunds diskussion insåg jag att det nog skulle gå, men att utvecklingschefen inte ville in och ändra i koden eftersom upplägget (rent kodmässigt, databasmässigt, etc.) var så snyggt!!

Matrix_code__big

Då slog det mig! Vissa utvecklare är precis som människorna i filmen Matrix, fast tvärt om. I Matrix har rebellerna stirrat så länge på den gröna, rasslande, Matrixkoden att de kan se verkligheten som den beskriver. På samma sätt verkar vissa utvecklare kunna titta på ett gränssnitt och endast se koden som ligger bakom, inte problemen i det som användaren kommer att få brottas med.

Intressant hur människor fungerar så olika =)

/Jon Karlsson

Lämna en kommentar