UX Designer? Du har världens bästa jobb!

Johan Berndtsson

Tre stenhuggare fick frågan om vad de gjorde. Den första sade att han arbetar för att tjäna pengar. Den andra att han hugger sten bättre än någon annan. Den tredje sa att han bygger en katedral. Som UX Designer bygger du katedraler. Varje dag.

Katedralen i Milano. Copyright Matej Kastelic / Shutterstock.

Som UX Designer utgår du alltid från de större perspektiven. Utifrån verksamhetens mål och användarnas/kundernas behov och drivkrafter definierar du de tjänster som skall byggas. Själv eller tillsammans med andra beskriver du hur de måste se ut och fungera för att ge nytta till både verksamhet och användare/kunder.

Otroligt spännande, oavsett om det handlar om att skapa system som hjälper flygledare att hålla luftrummet säkert, appar som hjälper resesugna e-shoppare att få en underbar reseupplevelse, eller lösningar som ser till att medborgare får riktigt bra service av kommuner och myndigheter.

Som UX Designer räcker det dock inte med att fokusera på det större perspektivet, du måste leva det. Berättelserna om de katedraler som skall byggas måste bli så tydliga och levande att alla runt omkring förstår vad som skall byggas, och varför. Både verksamhetsperspektivet och bilden av vad användare/kunder behöver måste bli så tydliga att alla runt omkring kan bidra, både i det stora och det lilla.

Först då kan varje beslut och prioritering ge verkligt värde för både verksamhet och användare/kunder. Först då hjälps alla åt att bygga på katedralen. Först då blir det riktigt bra. Och först då blir det riktigt kul.

Så. UX Designer. Njut. DU har världens bästa jobb.

UX Designer som inte riktigt hittat rätt ännu? Vi söker fler kollegor. Skicka ett mail till jobb@inuse.se.

Lämna en kommentar

7 kommentarer

 • Göran Hagert

  Ensam är sällan stark; entusiasten och kraftkarlen byggde - trots allt - inte katedralen ensam. Poängen med anekdoten borde kanske snarare vara kraften i en "vision" eller "hur skapa förväntningar som kan resultera i oanade resultat". Konsten att bygga ett team med varierande kompetenser, men med ett gemensamt mål borde vara utmaningen; inte en tro att en UX-snubbe/a löser allt!

 • Johan Berndtsson

  Tack för feedback Göran! Den som såg den större meningen i sitt arbete inte byggde så klart inte katedralen själv. Den poäng jag försöker göra är att din (kanske) främsta uppgift som UX-designer är att förstå syftet, att ta reda på målgruppernas behov, och att kommunicera detta till teamet i format (skisser, specifikationer etc.) som gör det möjligt för teamen att bygga katedralen.

  Detta ÄR en lyxig uppgift, eftersom man hela tiden lever närmare syftet än andra i teamet. Samtidigt är det ett stort ansvar, eftersom mycket av projektet hänger på att du lyckas göra både syftet och användarnas vardag så levande att alla i projektet kan leva sig in i, och bidra till att förverkliga systemets vision och mål.

  Kanske är det så att du inte håller med om att UX-designern är den som mest bidrar till att skapa förutsättningarna för att teamet skall kunna arbeta mot ett gemensamt mål?

 • Thomas Svenson

  Utmärkt exempel. Tyvärr finns inte så många katedralbyggare kvar längre, eller visionärerna som man också kan kalla dem.

  Visionärer har en långsiktig plan, ett eller flera mål, med varje del dom jobbar med. Alla ingående delar och moment behövs för att den där katedralen skall kunna stå där ståtligt i framtiden.

  Dom som istället fokuserar på detaljer, som att tjäna pengar, eller bara bli bäst på att hugga sten, tänker isolerat på enskilda detaljer. Dom har lite aning om, eller intresse för, var pengarna dom tjänar kommer ifrån, eller vad stenarna dom hugger skall att användas till.

  Det är en trist utveckling som pågått under många årtionden nu. Dags att vända på det och göra visionärerna, som exempelvis UX-designers, till dom nya hjälparna och inspiratörerna.

 • michael petersson

  Är inte anekdoten så här

  Den förste mannen (som såg sliten ut) svarade: "Jag hugger sten för att tjäna pengar" Den andre mannen (som såg ganska nöjd ut) svarade: "Jag hugger sten, och kan därigenom försörja min familj" Den tredje mannen (som strålade) svarade: "Jag ger mitt helhjärtade bidrag till att bygga världens skönaste katedral"

 • marc

  Hejsan Undrar vad för utbildning man behöver för att bli ux designer

 • Johan Berndtsson

  Hej Marc! Kul att du är intresserad av att jobba som UX-designer. Vi har listat en massa bra utbildningar här: http://www.inuse.se/blogg/dags-att-gora-nagot-vettigt-plugga-ux-alla-hogskoleutbildningar-i-en-lista-inuseful/ Kolla om du hittar något som skulle funka för dig. =)

 • Anna Sonesson

  Jag är en 22 - årig tjej som i höst påbörjar mitt andra år på utbildningen digital design och Innovation i Halmstad.

  Jag undrar om någon har koll på framtida jobbutsikter och hur eftertraktad ux designers förväntas vara de kommande 5 åren?