Va!? Har de vattenkranar i utlandet?

Johan Toresson

Kran En vattenkran (blandare) rattas åt motsatt håll än vad vi är vana vid fångade mitt intresse. Vattenkranen i fråga var fokus för ett inslag i programmet Plus som sändes på SVT med den alltid lika energiska programledaren Sverker Olofsson. Inslaget visade på att en vattenkran som mannen i inslaget hade köpt på Ikea sköttes helt tvärt om mot vad man är van vid.

Detta tyckte jag lät trivialt först men jag åker mycket tåg nuförtiden så jag har tid att reflektera, och det kanske inte är så trivialt som det först verkade. Jag kanske till och med kan dra lärdom från denna design.

Tänk att en sak som du gör varje dag, som att använda en vattenkran, kräver att du tänker efter för att du inte skall misslyckas. Att få vatten ur en kran bör inte vara svårt - varför misslyckas då X om han inte tänker efter och tvingas att försöka igen. Vi är nog alla överens att detta är dålig design. Förklaringen från Ikeas representant var att kranen var “importerad från utlandet” och “där funkar kranarna så”.

Så design som stödjer våra invanda beteenden är alltid det bästa ... eller?

Det jag funderar på är om det finns några bra exempel på där det motsatta faktiskt är bra. Har du några exempel på bra design som tvingar oss att fundera över hur prylen fungerar innan man använder den?

/Johan Toresson

Lämna en kommentar

8 kommentarer

 • Tommy

  "Är du säker"-dialogrutor innan man raderar sin hårddisk (om inte systemet redan tränat användaren att omedelbart klicka sig förbi dem genom att fråga samma sak också för den mest triviala handling). QWERTY-tangentbord, som gör användningen den aning mer komplicerad som en gång i tiden var nödvändig för att skrivmaskinens typarmarna inte skulle kollidera med varandra.

 • Johan Toresson

  Tommy: Det första är en klassiker, bra exempel! Felmeddelande som kräver att användaren hajjar till! Det andra exemplet förstår jag inte riktigt. Är det inte istället exempel på hur teknik får styra ett design av gränssnitt? Eller varför ska jag hajja till innan jag skriver på maskinen?

 • Jonas

  Hela jädrans Vista tvingar oss att fundera över hur prylen fungerar innan man använder det.

 • Tommy

  OK, det andra exemplet var mer ett exempel på design som avsiktligt - men omärkligt - styr oss bort från det mest effektiva beteendet. Såg dock just ett mycket aktuellt exempel på det förra, Gmail googles - för att hindra de där pinsamma fyllemailen man skickar på fredagskvällar: http://www.labnol.org/internet/email/gmail-goggles-prevent-drunk-emailing-on-friday-nights/4808/

 • Patrik

  Skiftnycklar är ett annat exempel på just detta. Amerikanska skiftnycklar öppnar/stänger med en tumrullning åt motsatt håll jämfört med europeiska. Mycket irriterande.

 • Peter

  Cyklarna i Storbritanien har bakbromsen på vänster hand och frambromsen på höger (alltså tvärt mot resten av världen). Det låter som en parodi på England men det är sant. Och livsfarligt!

 • Fredrik Wendt

  Barnsäker skruvkork på T-sprit och liknande tycker jag är "enkla" exempel på design som skyddar eller hindrar brukaren mot faran med en felanvänd produkt.

 • Johan Toresson

  Fredrik: Mycket bra. Finns det liknande designmönster inom IT-världen tro?