— 1 min read

VA! Har min barndomskompis skilt sig utan att säga det till mig?

Read 1025 times

Jag loggade in på Facebook häromdan, och en av de första händelserna jag ser är att min barndomskompis inte längre är gift med sin fru. Hinner först tänka att han inte ens pratat om att det skulle vara ”komplicerat”, innan jag förstår vad det beror på.

Han kom ju precis in på Polishögskolan. Jag ringer upp honom och han förklarar helt enkelt att det är något alla poliser får göra första veckan på Polishögskolan. En genomgång av riktlinjer som inte är bindande men som ändå är tydliga för dig som skall bli polis:

  • Ändra ditt namn så att bara dina riktiga vänner kan hitta dig.
  • Byt profilbild.
  • Ta bort relationer som gäller förhållanden och familjer.
  • Ta bort alla uppgifter och bilder på dina barn.
  • Skapa grupper där du sorterar in dina närmaste vänner, ställ sedan in vad som skall synas i de olika grupperna. Helst ska inget synas publikt.
  • Om du skall använda sociala medier ska du göra det genomtänkt.
För,

tänk dig att du som Polis i framtiden hamnar i ett fall där den åtalade letar upp all information som går att hitta om dig. Hot och trakasserier mot poliser är vanligt, och ju svårare det är att hitta dig på de sociala nätverken desto mer skyddad är du. Som polis vet du inte heller hur karriären utvecklas, om tio år kanske du hamnat i en position eller i ett arbete som kräver extra sekretess.

Jag undrar om det är fler utbildningar som redan första veckan tar upp hur yrkesrollen bör förhålla sig till sociala medier? Vi har ju tidigare hört om en sjuksköterska som lade upp operationsbilder, utan någon djupare eftertanke. Jag kan tänka mig att konsthögskolor ger helt andra råd till sina studenter, men frågan är om det görs i form av en lektion redan första veckan? Hör av dig med dina iakttagelser hur läroverken pratar om sociala medier idag.