Namrata Mehta på FBTB 2018. Foto: Beatrice Bolmgren.

”Våga förändra även om det kan skava”

Ola Nilsson

Samhället är ännu inte jämställt. Så varje område där det är 50-50 är viktigt. Det är steg på vägen. From Business to Buttons strävar efter att ha en jämställd talarlista. Självklart, och inte så komplicerat.
– Det är inget mirakeljobb och det är inte svårt. För vissa kanske det låter provocerande men då får det vara så, säger Sara Doltz, arrangör av FBTB.

Strategin att ta in röster från besökare och även alla dem som jobbar på inUse har visat sig framgångsrikt.

– Vi har en extremt lång bruttolista med talare som vi samlat på oss under åren vi kört From Business to Buttons. Den fylls på varje år med mängder av bra tips om intressanta personer, säger Sara Doltz, arrangör av FBTB och Deputy Regional Director & Content Marketing Manager på inUse.

Då blir jämställdheten inte en fråga, utan en av grundplåtarna. Därmed kan man istället ägna sig åt nyanser av annat när man söker dem som ska stå på scen.

Bild på Sara Doltz

Sara Doltz.

– Det utmanande är att få till en bra blandning på talare, dels kring ämnen för att matcha aktuella trender, och dels se till att det blir handfasta råd blandat med inspiration, säger Sara Doltz.

– Det är en helhetsupplevelse som ska sys ihop, en känsla som man vill att deltagarna ska få tillsammans.

Gäller att vara proaktiv

Så det gäller att vara aktiv, att söka upp de som passar. Det gäller även jämställdheten, om man bara tar vad som slängs framför en kan det bli fel.

Bild på Jane Murray

Jane Murray.

– Faktum är att 99 procent av de som kontaktar oss för att anmäla sitt intresse som talare är män – så för oss handlar det mycket om att hjälpas åt fånga upp kvinnor som syns i andra sammanhang, det gäller att hela tiden vara proaktiv, säger Jane Murray, Project Manager för From Business to Buttons och Head of inUse Academy.

Det finns hela tiden en strävan att bli bättre på mångfald. En utmaning är att få in personer från flera världsdelar. 

– Vi har medvetet satsat på talare från andra delar av världen än just Europa. Detta för att ta hit talare som vi i Norden sällan får se live. Men vi jobbar för att få in fler talare från Asien, Afrika, Australien och Sydamerika. Där är vi inte i mål än, säger Sara Doltz.

Om man inte är så långt fram som man vill kring jämställdhet, vad kan man ge för råd till organisationer som vill framåt, så här på internationella kvinnodagen, den 8 mars 2019?

– Bestäm dig, bli medveten och våga förändra saker även om det kan skava, säger Jane Murray.

– Bara gör det, det är för dumt att låta bli, säger Sara Doltz.

Här köper du biljetter till årets FBTB.


Detta är årets talare på From Business to Buttons, en ytterligare kommer släppas inom kort.

Jake KnappLindsay Aitchison, Paul Fu, Kim Goodwin, Marc Stickdorn, Neha Kumar, Christopher Noessel, Val Head och Jeff Gothelf.

Lämna en kommentar