— 1 min read

Var det bättre förr?

Read 161 times

Bank Jag hade härom dagen en diskussion med några vänner om dumma IT-system som inte hjälper sina användare genom att hjälpa dem att komma ihåg komplex information.

Diskussionen fick mig att att tänka på en historia om min farfar Eric som någon gång under det glada 70-talet stövlade in på sitt bankkontor i Lund för att sätta in en bunt pengar på sitt bankkonto. När det väl var hans tur och han traskade fram till kassan fick han frågan vad han hade för bankkonto.

Min farfar var botaniker och poet vilket kanske var en anledning till att han inte direkt brydde sig så mycket om längre sifferkombinationer. Så han sa:

"Jag vill sätta in pengar på mitt konto som jag har i er bank. Jag vet vem jag är och kan legitimera mig. Vad ni har för nummer för att hålla reda på saker där bakom disken ger jag fullkomligt fan i."

Det låter lite burdust kanske, men min farfar var en charmerande man, även om han kunde vara lite rak på sak ibland. Men han lyckades i alla fall att sätta in pengarna på sitt konto utan att behöva uppge något kontonummer ...

Och visst hade min gode farfar en poäng som är minst lika gångbar idag.

Varför skall vi tvinga användare att komma ihåg en massa (mer eller mindre) onödig information om den inte behövs? Sånt skall ju IT-system hjälpa oss med!

/Jon Karlsson