Web design reality check

Johan Berndtsson

Morganochrobert Kommer ni ihåg utrikeskorrespondenten Morgan Pålsson i SVT:s humorprogram Hipp Hipp? I ett avsnitt försöker han hitta Usama bin Ladin i något sydländskt semesterparadis. Till sin hjälp har han utvecklat ett verktyg så att han kan känna igen bin Ladin även om denna tagit av sig turbanen och rakat av skägget. Verktyget består av en pinne med ett foto av bin Ladin, där ansiktet är utklippt, så att han kan hålla upp pinnen mot människor han möter för att se hur dessa skulle se ut i skägg och turban. Högst förvånande visar det sig nu att ett liknande verktyg är av stor hjälp när man stöter på designskisser framtagna av reklambyråer.

När en reklambyrå får i uppdrag att ta fram designskisser för en ny webbsajt blir resultatet ofta en samling mycket läckra skisser. Snyggt presenterade i färg, på kartong och gärna i A2- eller A3-format. Inte sällan presenteras skissen utan någon webbläsare som ram, eller i bästa fall med Apples webbläsare Safari (utan varken länkar eller flikar synliga) som ram. Kort sagt ett riktigt bra snyggt och bra införsäljningsmaterial som får vilken beställare som helst att öppna plånboken.

Problemet uppstår i nästa skede, när denna design möter verkligheten. Microsoft Windows XP, XGA-upplösning (1024x768), Internet Explorer...

Den snygga designen påtvingas nu en XP-blå kostym, som till råga på allt är "för liten". De läckra men väl tilltagna design- och navigeringselement som utgör sidans huvud innebär att det som blir kvar för att presentera webbsajtens innehåll endast utgör 40-50% av bildskärmens höjd.

För att hjälpa till att avslöja dessa brister i tid har jag därför i sann Hipp Hipp-anda tagit fram en mall som du kan använda (Web Design Reality Check.png). Nästa gång du får ett designunderlag från en reklambyrå kan du lägga in det i mallen för att se hur mycket som egentligen får plats. Vill du kan du ju också skriva ut mallen på ett styvt papper och sätta upp den på en pinne, så kan du köra ett snabbtest direkt när du misstänker att allt inte står rätt till.

/Johan Berndtsson

PS. Det är väl på sin plats att påpeka att det finns duktiga designers på reklambyråer, som inte bara kan grafisk design, utan också interaktionsdesign, även om detta fortfarande är alltför sällsynt. DS.

Lämna en kommentar

2 kommentarer