Wikipetter - Den nya tidens besserwisser?

Johan Berndtsson

Wikipetter Annars brukar jag ju skriva om min mamma, men idag är det min pappas kusin Lennart som står i fokus.

Lennart är snart 80 år, och en mycket flitig internetanvändare. En av hans favoritsysselsättningar är att hålla beskrivningarna sina intressen uppdaterade och korrekta.  Om du t.ex. är inne och läser om cykelfabriken Monark, orten Gislaved, eller kompositören  Ebbe Grims-land, har dina ögon sannolikt vilat på tecken som kommer från hans tangentbord. Han är på det hela taget mycket aktiv.

När jag träffade honom för några veckor sedan berättade han dock att han börjat tröttna lite. Tydligen så råder det ofta skilda meningar om exakt hur olika ämnen skall beskrivas, vilket naturligtvis leder till att materialet successivt förfinas. Men det skapar också frustration...

Då kom det: "Mummel, mummel... alla dessa wikipettrar."

Ytterligare ett ord att lägga till det nysvenska språket. Fredrik Lindström skulle vara stolt om han hade hört det.

Alltså, wikipetter är en aktiv person på Wikipedia, som anser sig kunna och veta allt bättre än andra, och som inte tvekar att upplysa världen om detta faktum.

/Sonja Haglund

PS. Wikipetter finns nu inlagt i wikipedia. Få se hur länge det får ligga kvar innan någon wikipetter tar bort det.  Hmm redan borttaget. DS.

Lämna en kommentar

14 kommentarer

 • Mikael

  Haha! Klockrent! :-D

 • Marcus Johansson

  Instämmer till 100%. Tycker faktist att folk i allmänhet är mer besserwissa över Internet än i verkligheten (speciellt sidor som IDG) men det är min uppfattning.

 • Maria

  Det finns en positiv sida av detta också.

 • Igor Jovic

  Länge leve Wikipettrar! (Är dock inte en Wikipetter själv)

 • Måns Nilsson

  Jag har i experimentellt syfte skapat om artikeln med som jag bedömer neutrala och sansade formuleringar -- jag ansträngde mig däråt. Det tog max 10 minuter så var den raderad med kommentarer som "Trams." och i ett senare fall med en mer utförlig formulering som konstaterade på att jag inte borde använda Wikipedia till att lansera nya ord eller egen forskning. Det är varken eller (ordet har funnits i flera veckor och jag är inte 80 år gammal!) men uppenbarligen så trampar det på en öm tå.

 • Johan Berndtsson

  Kul att du fortsatte försöka få med Wikipetter Måns :-). Otroligt underhållande att någon faktiskt orkar radera... och kommentera att det är trams. Vad kallar man en Wikipetter som raderar definitionen av Wikipetter? Überwikipetter?

 • Kul Måns. Verkligen kul, från den som håller sig med besserwisser.org. Vi som försöker hålla Wikipedia rent från diverse neoligismer, så att inte projektet ska urarta till en plats för lansering av sådana tycker nog det snarare är väldigt tröttsamt. Gå in på susning istället, det är öppet för redigering några timmar varje söndag.

 • Hehe neoligism! Den blev ju riktigt rolig, din lille neoligist. Jag tror jag ska lansera det ordet på Wikipedia...

 • Sara Eggert

  Då inlägget på Wikipedia är borttaget är jag intresserad av vad hela förklaringen var...

 • Wikipetter

  Nu har Wikipetter fått en egen webbplats på www.wikipetter.se - Vi vill göra det omöjligt för Wikipettrarna att förneka ordets existens!

 • Johan Berndtsson

  Underbart Wikipetter! Gillade sidan. Länka gärna direkt till Sonjas artikel från wikipetter.se. :-)

 • Länge leve Wikipettrar! « Sue Gardner's

  [...] Wikipetter is apparently in fairly common use among Swedes — a quick search turned up quite a few [...]

 • Länge leve Wikipettrar!

  [...] Wikipetter is apparently in fairly common use among Swedes — a quick search turned up quite a few definitions. I hesitate to say this, because maybe Swedish Wikipedians consider the word wikipetter [...]

 • Länge leve Wikipettrar!

  [...] Wikipetter is apparently in fairly common use among Swedes — a quick search turned up quite a few [...]