As of October 2023 inUse is officially part of AFRY Experience Studios.
Academy courses continued until 31/12.
For offerings and questions see https://afry.com/en/area/afry-experience-studios.

Eon

Project
Eon Hållbarheten – app

Västra hamnen i Malmö är ett område som i huvudsak drivs av förnybar lokalt producerad energi. Det är en förebild för den hållbara staden. Eon står bakom Hållbarheten, ett hus med åtta lägenheter med olika energisystem: fjärrvärme, el och gas. Med hjälp av en app kan de boende fåll koll på och reglera förbrukning och kostnad. Och de kan styra sitt hem, även på distans.

De boende kan sänka värmen när de åker iväg, stänga av larmet när en granne ska komma och vattna och stänga av all stand-by-el. När de kommer hem igen kan lägenheten vara lagom varm och kaffet nybryggt.

Varje lägenhet har ett 50-tal mätpunkter som håller reda på förbrukningen. På taket finns solceller, solfångare och vindkraftverk och via appen kan hyresgästerna följa produktionen. Till varje lägenhet finns en elcykel och el- eller gasbil. 

Appen visar vad elen kommer att kosta det närmsta dygnet och de boende kan ställa in så att torktumlaren stängs av när det är som dyrast och att elbilen endast laddas då det är som billigast.

Eon vill hitta lösningar som kan användas i alla hem och vi har lagt stor vikt vid att göra appen begriplig och lustfylld, även för den som inte är insatt. Att visuellt visa förbrukning och kostnad kan bidra till att öka både kunskap och medvetenhet, och minska förbrukningen. Samarbetet inleddes med oss framförallt på grund av vårt fokus på att skapa användbara lösningar, vår erfarenhet av liknande projekt och att vi brinner för ämnet.

Vi vände vi oss till inUse för att få ett användbart och lockande sätt att styra och kontrollera energianvändningen i det egna boendet.

– Jakob Holmström, kommunikationschef på Eon