Karolinska institutet

Project
Hemma hos-kursen tog KI till nästa nivå
Our contributions

Karolinska institutet bokade en hemma hos-kurs av inUse. Och resultatet var oerhört uppskattat. – Hade man skickat folk på kurstillfällen hade man inte fått ut samma effekt och energi. Alla hörde samma saker, alla kan diskutera det vidare, säger Joakim Jedholt på Karolinska institutet.

Flertalet medarbetare inom it-enheten på Karolinska institutet, KI, hade tidigare gått kursen i Effektkartläggning hos inUse. De gillade redskapet och hade haft god nytta av arbetssättet. När KI vill ta det ett steg längre valde man att anlita oss för en hemma hos-kurs.

– För vår del var det här en mycket bra lösning. Här kunde vi skräddarsy kursen, vi kunde koppla det mot våra önskemål. Det gav även mer pengamässigt, säger Joakim Jedholt, enhetschef på it-avdelningen på KI.

– Alla hörde samma saker, alla kunde diskutera.”Kommer du ihåg det från kursen?”, ”Ja just det”.

Bygga, testa, justera

Att ta ett steg längre innebar att gå vidare från att vara bra på att effektkartlägga till att även behärska effektstyrning. Dessutom i ett mer agilt sammanhang, bygga, testa, justera.

–  Vi fick bakgrunden i förväg så att vi förstod deras verksamhet och kunde förhålla oss till det, säger Sara Lerén, User Experience Strategist på inUse.

– De hade berättat om var de hade mest ont. Vi hade tagit fram exempel som passade deras verksamhet. 

Alla hörde samma saker, alla kunde diskutera

KI hade sedan tidigare skapat en it-strategi-grupp som arbetade överskridande mellan alla avdelningar.

– De har utvecklats till att tänka i ledningsperspektiv, för att hjälpa ledningen att fatta rätt beslut och se synergieffekter. De snappar upp behov, som en schemaläggning exempelvis, och tar det till gruppen. Man får samordning och en syn på vilket systemstöd som behövs, säger Joakim Jedholt.

Mer effektstyrning

Med hjälp av kursen skulle denna få grupp än mer utväxling.

– Vi ville satsa på att de skulle använda effektkartläggning och sen effektstyrnng – för att få ut mer effekt av investerade pengar och stödja verksamheten på ett än bättre sätt.

Utöver förberedelserna inUse-strategerna gjorde inför kursen tog man in än mer information från deltagarna på plats. För att det verkligen skulle passa och ge nytta där det behövdes. 

– Vi börjar alltid kursen med att samla in frågor. Vi frågar dem som är med på kursen ”Vilken är din viktigaste fråga?”, säger Sara Lerén.

Frågor som kursdeltagarna fick svar på.

– Jag upplevde att vi kontinuerligt återkom till frågorna, det var en naturlig del. Och flera hade ju gått effektkartläggningen tidigare, så det fanns mycket adekvata frågor, säger Joakim Jedholt.


Med hjälp av den anpassade hemma hos-kursen verkar det ytterst sannolikt att it-enheten på KI kommer fortsätta utvecklas, ”Det finns en nyfikenhet och man vil inte stå kvar i samma spår”. Man kommer jobba på att hålla sina effektkartor levande och få dem att  fungera framåt i tiden. Arbetet med att få it att vara en del av helheten kommer fortsätta.

– Man har jobbat för att integrera it-verksamhemten i resten av verksamheten, inte som det är på många ställen att det är en kostnad och ett nödvändigt ont, säger Joakim Jedholt.

– Man får inte tappa momentum nu, man måste fortsätta vilja utvecklas, och att vi inte nöjer oss utan ser till att använda även effektstyrning i projekt och vid de tillfällen som det bjuds att göra det. Utmaningen är att även få det senaste till en naturlig del i det vi gör.