Framtidens flygledning är mobil

Saab

Mekanisk utrustning ersätts med moderna touchsystem

Att flygledare måste sitta i anslutning till en flygplats för att landa ett plan är numera historia. Tack vara Saab och inUse kan flygledartornen bli mobila. Den fjärrstyrda flygledningen effektiviserar arbetet och har potential att förändra flygbranschen för all framtid.

Flygledartornen i Sverige innehåller mycket mekanisk utrustning som ska hjälpa flygledarna dirigera flygplanen rätt. Problemet är att mycket av den här tekniken ofta måste specialbyggas när den ska uppdateras. Därför ersätts den nu successivt med smidigare lösningar baserade på pekskärmar istället för krångliga reglage och komplicerade special-gränssnitt.

Film från SAAB.

Målet i uppdraget var att skapa ett modernare system utan att säkerheten hotas samtidigt som flygtrafiken ökar.

Testat i simuleringssystem

inUse har jobbat tillsammans med flygledarna och utvecklare från Saab för att ta reda på vilka gränssnitt som fungerar. Sedan har vi i en iterativ process tagit fram prototyper på ett designkoncept som vi sedan har användningstestat och förfinat i många omgångar.

De första prototyperna gjordes på papper, sedan allt mer avancerade interaktiva prototyper. De flesta prototyperna har bestått av Flash-applikationer på pekskärm för att göra det så realistiskt som möjligt. Allt har sedan testats i Saab Security Systems simuleringssystem.

Helt ny produkt

inUse arbete med Remote Tower, och med mobila flygledningstorn, har gett flygledare en bättre arbetsmiljö och en mer anpassad, ergonomisk arbetsvardag. Dessutom möjliggör Remote Tower flygledning helt på distans. Det innebär att ett plan kan landas i Skellefteå medan flygledaren sitter på en flygplats flera 100 mil därifrån. Detta är en utveckling med potentialen att förändra en hel bransch. Med Remote Tower kan små flygplatser ständigt vara bemannade utan att ha ett fysiskt flygledartorn i direkt anslutning. Livsviktiga transporter inom till exempel sjukvård kan snabbt komma upp i luften utan att en flygledare måste ringas in.

Systemet för fjärrstyrd flygledning har bland annat fått branschpris för mest innovativa lösning vid flygbranschens mässa ATC Global i Amsterdam.