— 3 min read
5 tecken på att UX Writing behövs i ditt team
Read 2442 times
UX Writing trendar. Många pratar om vikten av copy och att tänka på text från början. Men behöver verkligen ditt team det? Här är några enkla sätt att identifiera om ni skulle må bra av lite hjälp från en UX Writer.
Vi kör en UX Writing-frukost med Christoffer i Stockholm den 19 april – boka in dig kostnadsfritt här!
1. Du har en ofrivillig UX Writer
Har någon av era UX Designers ofrivilligt blivit UX Writer? Alltså, en person som redan efterforskar användares behov, skissar prototyper och levererar pixelperfekta filer till utvecklare, ska också ansvara för att hitta rätt tonalitet, skriva pedagogiska hjälptexter och förstå användarnas vokabulär?
Som du nog hör är det väldigt mycket att begära från en person – särskilt om det inte finns intresse från designerns sida att utvecklas som skribent. Processen blir mer effektiv om du har en dedikerad specialist, och det omvända kan dessutom vara förödande för designerns självkänsla och arbetsmoral. Att fumla sig igenom arbete som man inte är bekväm med tar betydligt mer energi än vad det ger resultat. Dessutom får denne mindre tid över till användartester, prototypande och annat viktigt arbete – som designern faktiskt vill jobba med.
2. Er kundtjänst svarar på samma frågor – om och om igen
Kommer samma 1-3 frågor upp konstant när användare ringer och chattar med kundtjänst? Det kan vara allt från ”Hur använder jag den här funktionen?” till ”När kan jag förvänta mig att få svar?” till ”Vad hände egentligen med mina filer?”.
Då har någon funktion eller något flöde inte lyckats med en av de viktigaste aspekterna – att kommunicera tydligt för användaren vad som har hänt. Se över texter i de flöden där problemen uppstår, och tänk hur du skulle uttrycka dig för att göra dem mer specifika. En så enkel text som ”Din betalning är mottagen, men det kan ta upp till 2 dagar innan du ser en debitering.” kan göra enorm skillnad för er kundtjänst-avdelnings belastning.
3. Du introducerar många nya koncept
Ett argument emot UX Writing är att ”Ingen läser copy ändå.”. Och om du hypotetiskt aldrig ber dina användare göra något nytt, så kan det vara sant – vi behöver bara lära oss hur man använder en hammare en gång, trots allt. Men om du någonsin lägger till funktioner som kräver nya typer av beteenden – användare måste klicka, fylla i eller agera på ett sätt de inte är vana vid – så står du inför en stor utbildningsinsats.
Där kan några väl valda ord göra skillnad. Genom att skriva kontextuellt relevanta placeholder-texter, hjälptexter och tydliga rubriker, så kan du få användaren att använda – och älska – en ny funktion.
Om du däremot bara dumpar alla instruktioner i en eller två inforutor, så kommer det förmodligen att leda till att ingen bryr sig – och på så sätt blir ”Ingen läser copy!” till en självuppfyllande profetia.
4. Ingen har koll på hur kunderna snackar
Har en släktning eller vän någonsin försökt prata med dig om ditt jobb eller en av dina hobbys, trots att denne varken bryr sig om ämnet eller har någon domänkunskap?
Även med de bästa intentionerna från din bekantas sida, så kommer du snabbt att märka att ni inte har en gemensam vokabulär, och det kommer vara svårt att göra mer än skrapa på samtalämnets yta. Vid första bästa tillfälle försöker någon av er troligtvis byta till ett annat ämne där ni har mer gemensamt.
Samma princip gäller för texter i gränssnitt. Intressen, drivkrafter, hobbys, ålder och könsidentifikation är bara några av faktorerna som påverkar hur vi uttrycker oss i tal och skrift. Därför är det viktigt att hitta nyanserna i din målgrupps ordförråd. Desto mer din text låter som målgruppen du vill nå, desto mer troligt är det att de trivs och vill spendera tid med din produkt eller tjänst.
Det här gäller dubbelt för produkter som är nischade mot en väldefinierad grupp – till exempel en särskild avdelning på en arbetsplats. Oavsett om du utvecklar en produkt för jurister, rekryterare, sjuksköterskor eller socionomer, så är det viktigt att du använder branschtermer som känns bekanta och tydliga. Troligtvis kommer dessa personer att spendera en avsevärd andel av sin tid i din produkt, och de kommer vara mer mottagliga för att lära sig nya beteenden om du visar att du förstår deras vokabulär.
5. Du vill kunna A/B-testa snabbare
En av de bästa egenskaperna med text är att det är enkelt att implementera rent tekniskt. Det ger en unik möjlighet att snabbt kunna iterera för att nå fram till de mål som är satta för produkten eller tjänsten. Varför inte A/B-testa flera olika knapptexter medan du väntar på att en större re-design blir färdig? Datan du samlar in om vilka budskap som funkar kan dessutom vara en ovärderlig tillgång för resten av UX-teamet.
Sluta sminka grisen!
UX Writing är inte bara bra för de som tycker att ord är viktigt och vill ”sminka grisen”. Du kan minska kollegors arbetsbelastning, förbättra konverteringar och få nöjdare kunder. Så frågan är sällan om det är dags att satsa på UX Writing – frågan är snarare vilka problem ni vill lösa med UX Writing.
Var och hur du börjar får du läsa mer om i nästa UX Writing-inlägg, “Hur du kommer igång med UX Writing”. Kontakta Christoffer Lundberg för att få hjälp med UX Writing för just dina behov!
Vi kör en UX Writing-frukost med Christoffer i Stockholm den 19 april – boka in dig kostnadsfritt här!