— 3 min read

5 tips på kreativa övningar för att bryta isen

Read 5735 times

Kämpar du också med att bryta isen på dina workshops, oavsett digitala eller fysiska? Är det svårt att skapa en öppen och kreativ stämning från start? Det finns massor av bra tips på övningar och metoder för att lösa problemet. Vi har samlat att gäng – testa!

30 Circles Challenge: Kickstarta en idégenerering

Den här metoden kallas för ”The 30 Circles Challenge” och är en isbrytare som är utformad för att uppmuntra kreativitet. Det är en bra och enkel övning för att komma igång med en brainstorming eller som en session för att lösa ett komplext problem. Den utmanar oss att tänka utanför boxen och kan exempelvis testas på ett personalmöte eller på ett uppstartsmöte för ett nytt projekt.

Du behöver: Något att rita med, en rityta med 30 cirklar (ladda ner här) till varje person och något att hålla tiden med.

Gruppstorlek: Obegränsat!

Gör såhär: Ge varje deltagare en rityta med de 30 cirklarna och något att skriva med. Be dem att på 3 minuter göra så många av cirklarna som möjligt till ett igenkännligt objekt. Du kan ge deltagarna exempel som planeter eller ansikten, men ge inga andra instruktioner. När 3 minuter har gått, jämför resultaten! Fråga hur många som fyllt i 10, 15, 20 eller fler cirklar? Be om några exempel från deltagarna. Går det att se om deltagarna använt sig av något mönster, till exempel flera sportrelaterade bollar? Var det någon som ”bröt mot reglerna” och kombinerade cirklar?

Reflektera och fråga: Var reglerna tydliga? Trodde någon att reglerna var strängare? Om du "bröt mot reglerna", hur kände du när du gjorde det? Blev du orolig att cirklarna inte skulle räknas? Fastnade du? Vad hjälpte dig att bryta igenom begränsningarna, eller vad hindrade dig från att fortsätta? Hur kan denna aktivitet hjälpa oss att tänka på hur vi kan vara kreativa med våra idéer i allmänhet? Det är intressant att jämföra vilka som vågar gå utanför cirklarna och vilka som håller sig innanför.

10 virtual ice-breakers – 10 mallar att använda i Miro

Gör det enkelt för dig och använd en färdig Miro-board med samlade övningar. I den här hittar du 10 färdiga virtuella övningar för dig och dina deltagare att använda, bland annat ovan nämnda "30 circles challenge". Det finns också andra bra övningar för att exempelvis hitta oväntade gemensamma nämnare mellan deltagarna och ritövningar med låg ribba för att sänka den kreativa tröskeln.

Tips! Det finns MASSOR av Miro-mallar med kreativa isbrytare att testa. Ge dig in i Miro-djungeln!

10 favoritövningar från SVT
Ja, det här är ju egentligen inte ett tips utan 10, men så kan det bli! I våras delade en medarbetare på SVT med sig av övningar som de har gjort för att göra arbetet på distans roligare:

”Efter jul hade SVT en av sina två årliga tekniksprintar, där medarbetare över alla avdelningsgränser pitchar idéer och jobbar med dem koncentrerat i två veckor. Vi valde att lägga tiden på att fylla på vår välbehövliga verktygslåda genom att dela erfarenheter av lyckade och misslyckade övningar och scanna internet efter ny inspiration.”

Väldigt kreativa och roliga övningar, där vissa lockar till lek och rörelse på varsitt håll. Läs mer om dem här!
 

How Might We...?

Att skriva "How Might We"-lappar (eller HMWs) är en grym samarbetsövning för ditt team i början av ett projekt eller nytt initiativ.

Övningen går ut på att:
1. Identifiera och beskriva problem och utmaningar som ni står inför i ert projekt eller initiativ.
2. Översätta utmaningarna till frågeställningar på lappar, som formuleras med "How might we..."
3. Skriv så många "How might we"-lappar ni bara kan som omringar ert problem, för att hitta så många lösningar som möjligt. Här kan du läsa mer utförligt om övningen och få exempel på hur du bäst ramar in dina frågeställningar.
 

Reverse brainstorming (eller negativ brainstorming) – en klassiker!
Visst kan det vara skönt ibland att inte ha lösningen på allt och bara få beklaga sig lite över allt som inte funkar? Det är precis vad den här övningen går ut på. Ett riktigt smörgåsbord för en pessimist.

Gör såhär:

1. Definera problemet och beskriv det så tydligt du kan.
2. Istället för att komma med idéer som löser problemet, gotta dig i allt som kan gå fel eller göra problemet värre! OBS! Alla idéer är tillåtna och det är viktigt att inte börja kritisera eller komma med lösningar i det här stadiet.
3. Det är dags att börja diskutera. Titta nu på alla problem som ni kommit på, och se om ni nu kan omvända de till lösningar.
4. Titta i grupp på lösningarna och diskutera er fram till vilken idé som bäst löser ursprungsproblemet.

Det finns flera scenarios där omvänd brainstorming är en bra metod att använda. Till exempel när det är svårt att komma med idéer snabbt, eller om deltagarna kommer in i brainstormingen med redan starka åsikter som kan hindra det fria flödet av nya idéer. Det kan också vara användbart i en grupp som gärna är lagd åt det analytiska hållet. Testa den här färdiga Miro-boarden för omvänd brainstorming.


Det var alla tips för den här gången. Hoppas du hittar nått som kan hjälpa dig och din grupp på vägen till nya briljanta idéer eller bara känna er mer avslappnade med varandra som grupp. Lycka till!