— 3 min read

70 miljoner: 2017 – vårt bästa år hittills

Read 937 times

inUse har alltid handlat om att skapa lösningar som gör skillnad. Skillnad för människorna som använder det vi skapar, för våra kunder, och för samhället i stort. Under 2017 omsatte vi sammanlagt över 200 miljoner. Det låter – och är – så klart väldigt mycket för en designbyrå, men handen på hjärtat så säger det ganska lite om vilka vi är. Istället brukar vi varje år summera hur många människors vardag vi gjort lite enklare och roligare, och under 2017 landar vi på 70 miljoner.

I de flesta fall handlar det så klart ”bara” om minskad vardagsfriktion, ökad trivsel på jobbet eller något liknande, men i några fall handlar det om situationer där liv kan gå till spillo om något går fel. Det är ett stort ansvar. Vårt arbete påverkar människors liv. I det lilla, såväl som i det stora.

70 miljoner, mot förra årets 59. Det känns nästan ofattbart. Och vi arbetar fortfarande med samma fantastiska bredd som tidigare, där vi till exempel hjälper en kommun att öka nyföretagande i ett projekt, hjälper astmatiker till ett friskare liv i ett annat, och bidrar till bättre återvinning i ett tredje.

Under 2017 har vi framför allt utvecklats i två riktningar. 

Dels har andelen Service Design-uppdrag ökat markant. För alla oss som arbetar med att skapa fantastiska upplevelser känns det härligt att vi tillsammans med våra kunder allt oftare får till silo-överskridande projekt där vi får möjlighet att arbeta med hela kundupplevelsen, i alla kanaler. 

Den andra utvecklingen har skett tack vare affären med ÅF. Idag är vi mycket mer av en helhetsbyrå inom design, där design av fysiska produkter nu finns inom vår egen verksamhet, och arkitektur nästgårds genom exempelvis koncernkollegorna på Koncept. I förra veckan gick till exempel 3D-printern på högvarv för att få fram prototyper för nya styrdon för båtar, och snart startar vi upp ett projekt där vi designar lekplatser. Hur coolt är inte det?

Ibland får jag frågan hur vi kan vara så breda, och jobba i så många branscher samtidigt. Sanningen är ju dock att vi är supersmala. Vi kan en enda sak. Vi är grymt duktiga på att utifrån verksamhetsstrategi förstå mänskligt beteende, och använda denna kunskap för att skapa lösningar som gör skillnad, för människor, verksamhet, och ibland till och med för samhället i stort. 

För att maximera vår möjlighet att göra skillnad är det helt centralt att dela med oss av både vår och andras kunskap. Det är därför vi har Academy, våra events, vår blogg, våra böcker etc. Också denna del av verksamheten hade en fantastisk utveckling under 2017.  

Genom inUse Academy utbildade vi över 500 personer, fler än något år tidigare. Den kanske starkaste trenden handlade om hemma-hos-kurser, där vi levererade Effektkartläggning och Customer Journey Mapping på löpande band. Det ska bli spännande att se om vi får samma framgång för vår nya kurs inom Service Design. Första tillfället var i förra veckan, och det ser mycket lovande ut.

From Business to Buttons – vår konferens inom Service Design, UX, och Impact Management – lockade fler besökare än någonsin. Vi blev fler än 850 personer totalt. Alexander Osterwalder, Mike Monteiro, Katie Dill och alla de andra talarna gjorde ett kanonjobb, och snittbetyget blev sanslösa 4,3 av 5 – helt galet högt! Att sedan 97 procent av deltagarna vill komma tillbaka är också det ett fantastiskt betyg. 

Video: Mike Monteiros fantastiska presentation om design som medel för att bekämpa fascism.

Det är alltid lika roligt att kika igenom tweets och omdömen efter konferensen. Som t.ex. de här:

  • Thank you @inUse_swe for another incredibly well-executed conference! Heading home with a smile on my face. See you next year! #fbtb17
    – Kalle Paulsson‏ @kallepa
  • So emotional! @monteiro got standing ovations. "Be the people your dog think you are" #fbtb17 #design #ethics #humanity #shivers
    – Kaspar Roost‏ @d72

Det är bara två månader kvar till 2018 års konferens, och även om workshopbiljetterna nästan är slut så finns det biljetter kvar till själva konferensen. Inte bokat ännu? Ingen fara, det gör du här. 

Under 2017 flyttade också inUse Award in i finrummet, och hölls på Vasateatern. Champagne, sammetsdraperi, konfetti, talare från Spotify, och Jonas Söderström i kilt. En riktig höjdarkväll där Looprocks och Efterlevandeguiden fick hederspris, och Karma kammade hem årets stora pris.Karma – Värdiga vinnare av inUse Award 2017

Både Looprocks och Karma har sedan gått vidare och rönt mycket uppmärksamhet i medierna. Fantastiska lösningar på angelägna problem. Det ska bli oerhört spännande att följa deras utveckling!

Bloggen på inuse.se är också den mer populär än någonsin, med hela 145 000 besök under förra året. Några av de mest populära inläggen var:

Jag är sjukt tacksam över att ha förmånen att jobba med så kompetenta och engagerade kollegor. 2017 har definitivt varit vårt bästa år hittills, och redan nu kan jag säga att 2018 kommer att bli ännu mer spännande. Utöver vår nya förmåga inom produktdesign har vi ju också växt rejält i när det gäller vilken sorts uppdrag vi kan ta. Genom affären med ÅF har vi nu också 500 arkitekter, och 1 500 utvecklare att leka med – och det skall bli galet kul att se vad vi kan hitta på tillsammans!

...

Vill du vara med på vår resa? Vi söker just nu fler UX-designers. Häng med!