As of October 2023 inUse is officially part of AFRY Experience Studios.
Academy courses continued until 31/12.
For offerings and questions see https://afry.com/en/area/afry-experience-studios.

  — 3 min read

"Just wow:et är väldigt viktigt för mig"

Read 1944 times

Han brinner för konceptuell design och utmanar gärna normer för att ge stjärnglans åt det han skapar. Nu ska Billy Morén leda Director-jobbet inom sitt område Visual Design.

Vi har utsett tio Directors inom olika områden där vi vill fortsätta växa och vara ledande inom, nämligen Business Design, Digiphysical Design, Design Leadership, Service Design, Human Centered AI, Impact Management, Research, UX Design, Sustainable Design och Visual Design.

Varje område leds av en Director. Billy Morén kommer att axla rollen som Director of Visual Design.

Vad innebär din nya roll?

–  Det innebär att jag kommer ha bättre överblick hur inUse jobbar med just visuell design, och hur vi kan driva det framåt för att kunna leverera ännu bättre jobb till våra kunder.

Hur kommer du jobba med det?

– Tillsammans med två superduktiga kollegor från Stockholm- och Göteborgkontoret kommer vi jobba med våra designprocesser och skapa medvetenhet om vad visuell design är. 

Vad gör du annars på inUse?

– I stora drag fokuserar jag på två saker. Dels förbättra hur vi jobbar med visuell design. Dels att skapa design som inspirerar våra uppdragsgivare och gör användandet bättre för deras användare. 

– Jag brinner för konceptuell design, att visa en vision och vägen för varumärken och tjänster, som skapar en drivkraft framåt och ett mål alla kan enas runt.

Kan du beskriva visuell design? 

– Det handlar om att förbättra användarupplevelsen med visuella medel som exempelvis typografi, animation, färg, bildmaterial och layout. Rent principiellt handlar det om att hitta rätt hierarki, balans och kontrast av innehåll och content, för att göra upplevelsen av en tjänst eller produkt fantastisk att använda. 

– Man ska känna ’wow’, oavsett om det gäller en e-commerce, Försäkringskassan eller digitala skärmar vid busshållplatsen. Just `wow:et´ är väldigt viktigt för mig. De flesta använder digitala tjänster dagligen. Det ställs allt högre krav för vad som är bra. Det är där visuell design har en viktigt roll.

Händer det något spännande inom området just nu?

– Det händer spännande saker inom animation och 3D just nu och hur man kan använda det för att skapa spännande tjänster och varumärken. Alla tekniska plattformar mognar, det gör det möjligt för oss designers att göra saker som inte gick att göra för bara några år sedan.

– Även inom hållbarhet händer det mycket, och hur vi bäst kan ta ansvar för det vi skapar och dess effekter. Det är mycket momentum där nu vilket är bra för alla.

Berätta om din designfilosofi?

– Jag tror starkt på att jobba i team. Att med olika kompetenser tillsammans attackera samma problem. Samtidigt inspirera och utmana varandra. Det är då man når riktigt långt och fångar upp allas styrkor. 

– Samtidigt är det superviktigt för mig att kunden är involverad under hela resan. Det finns ingen annan som kan sin business bättre än kunden själv. De sitter på ovärderlig information för oss. En transparent process gör att arbetet blir mycket roligare.

– Jag tror också att man alltid ska utmana och försöka förflytta bilden av vad man kan vara, och göra med design. Det är viktigt för att vi som designers inte ska stagnera. Men också för att det utmanar att verkligen tänka på vad kunden har för behov. 

Vilka misstag gör företag med sin visuella design? 

– Vissa tror att visuell design är något man målar på i sista stund för att göra det fint. Det är långt från sanningen. Visuella designers är instrumentala för att hitta lösningar som är inspirerande och sammanhängande i en helhetsbild av varumärket, tjänster och användaren.

– Ett annat misstag är att ha en grafisk identitet som hängt med länge, men som ingen har tagit hand om under uppväxlingen till digitalt. Man har inte hunnit tänka på hur värderingar ska speglas, hur tonalitet ska fungera i olika digitala format och vilka möjligheter som finns att tillgå.

Var hittar du inspiration i den visuella djungeln?

– På andra platser än det jag skapar i. Gör vi en mobil tjänst hittar jag inspiration från andra branscher eller liknande tjänster fast i ett annat format. Det är lätt att följa trender och titta på hur konkurrenters lösningar. Det är viktigt att se förbi det och utmana normer för att kunna skapa tjänster som utmanar och ger det där wow:et.

– Instagram är det jag använder mest. Det ger en chansen att möta människor som är talangfulla och delar med sig av det de gör nära inpå.

– Jag spanar lite extra på dessa just nu, @aristidebenoist som är en kreativ utvecklare med ett vasst öga för animation, @elliotisacoolguy som blandar grafisk design med humor, och @marieolssonnylander som är inredare och skapar magisk rumslig känsla i det hon gör.


Ta kontakt med våra Directors här!