— 2 min read

Administrativ dyslexi och fem steg att bota den 

Read 407 times

Jobbar du med (visuell) design och kreativitet hela dagarna? Ser du dig själv som en skapande själ som behöver utrymme för att trivas och prestera på topp? Får du en flackande blick och röda utslag på halsen så fort administration, tidrapporter och spreadsheets kommer på tal? Då är den här artikeln för dig.

Jag avundas alla de strukturerade personernas förmåga att dela upp verkligheten i punkter, sprintar och grafer. Allt blir så prydligt och välordnat, man ser samband där det förut bara var en enda röra. Jag önskar att det kom lika naturligt för mig att göra upp en detaljerad tidsestimering som det är att spåna idéer, koncept och moodboards. Det är inte omöjligt men kräver betydligt mer ansträngning och disciplin. 

Det är dags att göra dessa till synes tråkiga vanor till din bästa vän. Se administrationen som din nördiga klasskompis i grupparbetet. Du kanske inte får med alla dina spännande idéer men ni lämnar in allt i tid, väl sammanställt – till och med rättstavat. Episkt. Utan kompisen skulle det sluta på ett helt annat sätt. Jag vill att du tar med denna osynlige Molgan i ditt nästa projekt och låter honom viska dessa saker i ditt öra: 

1. Lär dig räkna

Det är svårt att estimera kreativitet, jag vet, men det måste göras. Bryt ner uppdraget i små beståndsdelar och leverabler så blir det mycket lättare. Kolla med liknande projekt eller kollegor som gjort samma resa. Ha koll på om saker krockar i kalendern, då kan du i god tid förebygga problem eller undvika extrajobb.

2. Skapa struktur och egna processer

Nu pratar jag inte generella designproceeser utan hur du själv jobbar. Behöver du lång tid för idéegenerering? Sätt av extra tid i början av projektet. Har du svårt med att få alla detaljer på plats? Ha en punkt för städning och fix samt låt någon annan dubbelkolla. En bra struktur hjälper dig att analysera dina styrkor och svagheter både i designen och administrationen.  

3.Bli bäst på att anteckna

Det sägs väldigt mycket på möten under brainstorming eller feedback. Allt verkar solklart just då men inte en vecka senare. Skriv ner allt som är viktigt för ditt arbete, gärna också vem som sa vad. Skapa en bra struktur för dina anteckningar, gärna digitalt som är lätta att söka i, datummärkta och kan inte tappas bort. 

4. Allt på ett ställe

Skapa en bra lista i valfritt verktyg som till exempel Evernote eller Trello. Se till att alla dina puckar hamnar på ett och samma ställe så slipper du leta i mail, sms, Slack eller Skype efter viktig information. 

5. Skapa klarhet

Kanske den viktigaste punkten. Se till att du, de andra i teamet, kunden, beställaren och så vidare har samma bild av vad som ska göras, varför och vad som är syftet. Nöj dig inte med otydliga direktiv som ”Det är bra om det är klart på fredag”. Omvandla det till punkter på din GTD-lista. Exakt vad ska göras, när det ska vara klart och vilket prio det har. Dela sen listan med de övriga så att de har chans att reagera om något inte stämmer. 

Allt detta är rena självklarheter för många och kommer naturligt som att läsa och skriva. Har man en gång lärt sig det så är det bara köra. Nemas problemas. Tyvärr finns det några som kämpar i ständig uppförsbacke. Bra administration är inte motpolen till kreativitet, utan snarare triggar den, underlättar skapandeprocessen och framför allt sparar en himla massa tid. Tid som kan spenderas på bättre saker än att känna sig stressad över brutna deadlines, borttappade komihåg-listor eller missar i leveransen. Ta nu din nyfunna vän i handen, gör dessa tips till en vana och allt kommer gå lätt som en dans. I alla fall med den jobbiga administrationen.