— 1 min read

Alla de nya spelbolagen – UX-granskade

Read 1000 times

Staffan Schröder, Senior UX Designer på inUse, har granskat 65 spelbolag ur ett UX-perspektiv – och givit ut en rapport med resultaten.

Vid årsskiftet kom den nya spellagstiftningen och med den en massa nya spelbolag för de svenska spelarna. Staffan Schröder, Senior UX Designer på inUse med speciellt fokus på gaming, har användbarhetsgranskat de första som fått tillstånd av Spelinspektionen. 

– Det är förbluffande att många av de stora inte anpassat sig, säger han.

Från att tidigare varit monopol kan nu alla som vill ansöka om licens för att få driva spel inom nätcasino, nätbingo, nätpoker och vadhållning. Och intresset var stort bland spelbolagen. 65 fick licens den 1 januari, ungefär 50 var live. Dessa tog Staffan Schröder tag i och granskade. 

Hans fokus var användbarhetsperspektiv för registering och första insättning.

– Jag hade hoppats att de skulle anpassat det lite mer för de svenska marknaden, framförallt med bank-id och Swish, säger Staffan Schröder.

– Det är förbluffande hur många av de stora som inte anpassat till exempel för Bankid. De har inte gjort grundjobbet.

Smartaste sätten

Det handlar om att göra det enkelt för användaren. 

– Det smartaste är att använda bank-id, så användaren inte behöver skriva in alla uppgifter manuellt, och det är några sajter som gör det. 

– Många samlar in information som de inte behöver just det här tillfället. Exempelvis måste man ange maxgränser för sitt spelande, men det hör mer hemma när man gör en insättning än vid registreringen. 

Med licensen följer också ett utökat konsument- och spelansvar. Hur märks detta?

– Spelinspektionen säger att man måste ha knappar till spelgränser, spelpauser och självtest. Det är inte alla som följer det, hoppas spelinspektionen slår ner på det.

Staffan kommer göra en undersökning med just spelansvar, och marknadsföring och bonusar längre fram. Men i denna är alltså fokus de första stegen när man kommer till en ny spelsajt. Vad som funkar bra och vad som skulle kunna förbättras.

Hela granskningen som Staffan gjort blev till sist 376 sidor lång. Den innehåller övergripande slutsatser och designförslag samt skärmdumpar. I rapporten ingår också förslag på ett optimalt användarflöde. 

Du kan köpa hela rapporten här! 


För de som inte har stenkoll på spel och tillstånd kan det verka lite förvirrande kanske. Så vi ställde också frågan till Staffan om att det väl funnits andra aktörer för svenskar än Svenska spel tidigare? Vad är skillnaden nu?

– Det var inte olagligt om man körde det från utlandet, så bolagen satt exempelvis på Malta och drev sina spelsajter. Nu måste man alltså ha licens och de som inte har det, är förbjudna att erbjuda spel till svenska spelare.