— 2 min read

Allt om Google Analytics under en lunch med Mattias

Read 317 times

inUse egen Google Analytics-kännare Mattias Hallberg har kört en lunchföreläsningsturné på inUse olika kontor i landet. Gratisprogrammet kan ju verkligen vara värdefullt, inte minst för UX:are. – Det finns så mycket information och det är jättekul att titta på den, man lär sig mycket, men frågan är ju framförallt vad man ska göra med den, säger han.

Behöver du hjälp med en webbplats eller en app? Kontakta inUse!

Alla som jobbat på något sätt med en webbplats eller en app har varit i kontakt med Google Analytics. Om inte annat så har man säkert hört att det är viktigt att hålla koll på siffrorna med hjälp av verktyget.

Men som i så mycket annat handlar det om strategi.

– Redan innan man tar ut datan bör man ha en plan för vad man ska göra med siffrorna. Annars kanske – om man sitter som webbansvarig på en myndighet eller en webbplats – lägger man massor av tid på nåt som inte leder nån vart, säger Mattias Hallberg, User Experience Designer på inUse, som åkt runt till inUse olika kontor och kört lunchföreläsningar på Analytics-temat.

– Det finns väldigt intressanta rapporter att ta fram, vilka vägar tar folk på webbplatsen, var i ett köpflöde man hoppar av, exempelvis.

I Hallbergs föreläsningar betonar han att det gäller att inte dra förhastade slutsatser och att Analyticsanvändande är en komponent av många i att förstå sig på hur och varför folk beter sig på ett visst sätt på en webbplats. 

Flera användningsområden

Rätt använt är det verkligen ett kraftfullt verktyg – inte minst för UX:are. 

– Det kan fungera som ett underlag inför användarintervjuer för att man ska förstå vilka frågor som är smartast att ställa.

– Det kan fungera som ett underlag där man kan se vilka sidor som funkar bra och mindre bra, man får hjälp att prioritera. 

– Man kan använda det tillsammans med ett enkätverktyg för att se vad de användare som är nöjda gör, vad gör de på webbplatsen? Och de som som inte är nöjda, vad gör de på webbplatsen? Vad är det användarna vill göra på webbplatsen, lyckas de med det? 

Det är ett utmärkt sätt att få volym i sina undersökningar och dels så finns datan ofta redan om man som UX-konsult jobbar med en kund. 

– Det finns mycket intressant för en UX:are, jag tror vi skulle kunna lära oss ännu mer från det, säger Mattias Hallberg.

Så, om man inte redan har det i sitt hölster som interaktionsdesigner så är det en god idé att ta det till sig.

– Det är standard, alla använder det, så det är bra att kunna. För att vara ett gratisverktyg så är det väldigt kompetent. 

– Jag har byggt erfarenhet av att jobba med det, men jag har också tagit del av det som Google erbjuder via sina gratisutbildningar. Det är inte bara ”klicka här”, utan de berättar också vad webbanalys är, vad ska man ha för strategi, vilket är jätteviktigt innan man dyker in i alla de här siffrorna. Även om man använder ett annat analysverktyg så tycker jag det är värt att kolla på de utbildningarna.

Behöver du hjälp med en webbplats eller en app? Kontakta inUse!