— 1 min read

Apples nya algoritm ska förhindra fylle-sms

Read 1290 times

I kommande iOS-uppdatering kan det finnas en uppdatering som märker av när du är berusad. Då tar din iPhone egna initiativ och stänger ned funktioner som kan vara känsliga för dig att använda.

I förra veckan höll Apple event och berättade om flera nyheter. Både nya lurar och uppdateringar i operativsystemet iOS är redan släppta. Eftersom den nya telefonen inte innebar några revolutionerande innovationer började många journalister redan nu snoka om framtiden. I efterspelet har en utvecklare i Asien som analyserat koden i betaversionen av iOS 9.4 hittat en del intressanta saker. Där det mest roliga är en funktion som snabbt fick hashtagen iDrunk på sociala medier.

En samling funktioner

Vad man hittat är att Apple tagit fram en algoritm som ska kunna märka av när användaren har druckit för mycket och då kunna spärra vissa funktioner på iPhones. Det rör sig till exempel om Messenger och telefonboken.

Efter att informationen kommit ut på bland annat Techcrunch har det spekulerats vilt på utvecklarforum om hur algoritmen ska funka. De flesta verkar tro att den kommer att använda sig av positionering – är användaren nära en bar eller besökt/checkat in på en spritaffär? Men många tror också att accelerometern kan komma att användas för att mäta hur användarens rörelsemönster ser ut. Några till tipsar om att iPhones borde kunna börja göra textanalyser och snabbt märka av ökande antal skrivfel – hur ofta måste autocorrect användas? Skiljer det sig från det ”vanliga” användningsmönstret?

Liknande appar på marknaden

Det finns redan nu ett antal appar som har liknande funktioner: att man som användare till exempel kan spärra Messenger och andra kommunikations-appar under ett antal timmar. Exempel är Designated Dialer och Drunk Lock för Android. När de sistnämnda är aktiverad måste användaren lösa en rad matematiska problem för att låsa upp de sociala funktionerna igen.

Kruxet med dessa är ju dock att användaren måste göra inställningen innan alkoholintag, och glömmer man det är det fritt fram att härja loss bland kontakterna. Detta gap hoppas Apple kunna fylla, där deras algoritm själv kommer att spärra telefonnummer, sociala medier, överföringar av pengar mellan konton och en anpassad stavningskontroll.