As of October 2023 inUse is officially part of AFRY Experience Studios.
Academy courses continued until 31/12.
For offerings and questions see https://afry.com/en/area/afry-experience-studios.

  — 1 min read

Bygg rätt lösning!

Read 1317 times

Att bygga rätt lösning är utmaningen som heter duga. Här kommer 5 tips till utvecklare som vill påverka!

Att bygga systemet rätt är mycket av det som utvecklarens vardag handlar om, och som många av talarna på Swetugg fördjupade sig i. Det kan jag inte så mycket om, men att bygga rätt system är det som vi strateger på inUse jobbar med varje dag. Det var därför fokus när jag steg upp på scenen i veckan.

Vad är rätt system, tjänst, produkt, lösning? Jo, en lösning som:

  • skapar värde – 40 procent av beställare startar utvecklingsprojekt på magkänsla, 70 procent gör ingen systematisk uppföljning av vilket värde som den nya lösningen skapade. Genom att det ofta är oklart vilket värde man är ute efter så blir många lösningar lite skakiga. Det är därför vi tagit fram Effektstyrning och Effektkarta, som hjälpt många verksamheter.
  • Gör vardagen enklare – att underlätta för användaren är roligt. Jag berättade om mitt favoritexempel då jag bestämde mig för att köpa Kindle. Sagt och gjort, jag laddar ned programmet och samtidigt en bok. Börjar läsa och känner att det är toppen. Får samtidigt ett mejl från Amazon där de säger att det var problem med min betalning. Svettig rättar jag till det tills jag inser faktum: de gav mig boken! Detta kallas ”the moment of truth” och är alltså ett tillfälle då användaren har gjort lite fel (eller mycket:) ) och då vi som designers och utvecklare kan hjälpa henne. Och man får glada och mer trogna kunder. 
  • Förändrar beteenden – design vill påverka. Idag går vi alltmer till mer komplexa beteendeförändringar – från det mer enkla som exempelvis att köpa mer eller dela med sig till att värna naturen eller att konsumera alkohol på ett ansvarfullt sätt. 

Jag abslutade med att ge 5 tips till alla utvecklare. 5 tips som gör att de bättre kan förstå vad det är som är rätt lösning. För alla vill vi göra ett superbra jobb! De 5 tipsen är:

1. Skaffa koll på projekttyp
2. Kräv beskrivning av nyttan
3. Fråga varför
4. Kräv användningsetster där du får delta
5. Lyft problem direkt!

Var och en av dessa kommer att bli egna artiklar, följ med!