— 1 min read

CHI: Att bevaka är en drog

Read 180 times

Mkpatriotscustom De flesta av oss har en eller ett par webbplatser som vi ständigt bevakar, vi bevakar olika webbplatser under olika perioder och under olika lång tid. Bevakning som beteende är relativt outforskat, jämfört med till exempel köpbeteende på en e-handelssajt. Melanie Kellar från Dalhousie University i Kanada har undersökt hur vi bevakar olika webbplatser för att se om de har uppdaterats eller om ny information har publicerats. Hon delar upp bevakning i sex olika kategorier; Browsing, Fact Finding, Information Gathering, Transactions, Communications, och Maintenance. Beroende på vilken kategori av webbplats vi bevakar beter vi oss olika.

En intressant iakttagelse är sättet man navigerar till en webbplats man bevakar. Den överlägset mest använda metoden är att använda en tidigare sparad favorit och på andra plats kommer att skriva in hela webbplatsens URL i webbläsaren. Det mest slående med detta är att webbläsarens auto-complete funktion för att hitta tillbaka till en webbplats, enbart utgör cirka 10% av fallen.

En annan intressant iakttagelse är att vissa typer av bevakning kan bli beroendeframkallande, där en person frekvent måste bevaka en viss webbplats. Vissa testpersoner pratar om sina bevakningar som något de måste försöka dra ner på, eftersom det går ut över annat som de borde syssla med.

Melanies resultat är mycket intressant för alla som arbetar med att designa informationsrika webbplatser, intranät och applikationer. Utmaningen är att skapa smarta och pålitliga verktyg som bevakar åt oss, så att vi slipper lägga tid på att bevaka manuellt.

/Anders Björk