— 1 min read

CHI: Mobilanvändning i Afrika

Read 242 times

1558_woman_phone_sMobilanvändningen på jorden ökar i snabb takt. År 2006 såldes fler mobiltelefoner i världen än det sålts datorer någonsin. Afrika är den marknad som växer snabbast med 65% tillväxt om året. Nästa nya miljard sålda mobiltelefoner beräknas ske i Afrika.
 

Vilka möjligheter skapar detta? Krävs det en annan design i Afrika?


Under CHI berättade Gary Marsden från Universitetet i Kapstaden (även tillsammans med Matt Jones författare till boken Mobile Interaction design) lite om mobilanvändningen i Afrika.


Oftast finns ingen tillgång till Internet, datorer eller ens miniräknare på den Afrikanska kontinenten, men många mobiltelefonen finns och de kan ibland vara det enda som en person äger. Mobiltelefoner fungerar ofta mycket bättre än fast telefoni, då det fasta nätet är dåligt utbyggt och underhållet. Som ett exempel berättade Gary att det på vissa platser är populärt att fläta korgar av telefonledningar.


Är dagens mobiltelefoner anpassade till hur de används i t.ex. Afrika ? Till exempel om man aldrig kan titta på bilderna tagna med mobilkameran i en dator är ju mobiltelefonen samtidigt ditt fotoalbum, den enda platsen du kan titta på dina bilder. Är din Samsung eller Nokia anpassad för detta?


Enligt Gary Marsden har priskänsligheten hos användarna framkallat ett annorlunda beteende. För vissa är telefonräkningen en stor del av den totala inkomsten. Han hade på många ställen upplevt mobilanvändare med flera olika SIM-kort som de beroende av vem som ringde, var de befann sig och så vidare bytte kort för att kunna använda billigaste möjliga abonnemang. Kan samtalstid bli en ny valuta? Kan man betala varor med samtalstid?


Självklart stämmer inte detta med hela Afrika, men det är intressant att ställas inför nya användningsmönster och en enorm marknad.


Gary Marsden menar att när man utvecklar produkter för Afrika och andra länder i tredje världen träffar man många intressanta människor, ställs inför många intressanta designutmaningar och att det är ett tacksamt jobb inom en marknad med en enorm potential.


25-27 februari 2008 arrangeras konferensen Designing Interactive Systems 2008 i Kapstaden (http://www.sigchi.org/dis2008/). Papers etc går att skicka in till och med sista juli. Detta är den första DIS-konferens som hålls utanför Europa och USA och syftar till att utmana besökarna att fundera kring hur man designar interaktiva system för användare utanför dessa etablerade marknader.


Visst hade det varit intressant!


/Mikael Lindh