— 1 min read

CHI: Vilken färg vill du spela?

Read 240 times

Här kommer ett litet test. Tänk på dagen tisdag. Vilken färg tänker du på då?

Tänker du på färgen gul kan du vara en synestet. Men synestesi menas att man har två eller flera sinnen som är sammankopplade med varandra. Detta medför att det skapas starka associationer mellan två helt skilda saker, så som i detta fall mellan ett specifikt ord och en färg. Associationerna är personliga och ändras inte utan är desamma över tid.

Michael Voong (Birmingham University, UK) har studerat detta fenomen och har utfört en studie på hur människan associerar musik till olika färger. Studien utfördes på 57 personer där deltagarna fick i uppgift att kategorisera in ett antal slumpvis utvalda låtar i vilken eller vilka färger som hon associerar låtarna till.

Studien visade att vilken eller vilka färger som associerades till en specifik låt överensstämde deltagarna emellan. En annan väldigt intressant sak var att samma känslor som beskriver en viss typ av låt, exempelvis lugn och romantisk ballad eller glad och underhållande poplåt, går att finna bland de känslor som beskriver den/de färger som associerades till låten. Ett exempel är att en argsint och kraftfull rocklåt kategoriserades in färgerna röd (energi, kraftfull, hetsande, bråk), svart (styrka, ondska) och grå (ses inte som en specifik färg utan kan snarare en svagare variant av svart). Utifrån resultatet har Michael sedan utvecklat mjukvaran Colour Player.

Colourplayer

Det är ett program liknande iTunes och Windows Media Player, men där krutet har lagts på att skapa ett spännande, dynamiskt och enkelt sätt att organisera och lyssna på låtar helt utifrån vad användaren känner för att lyssna på. Användaren skapar själv spellistor genom att kategorisera in sina låtar utifrån vilka/vilken färg som hon associerar låtarna till. När hon sedan vill spela upp en spellista väljer hon var i en färgrymd som hon vill att låtarna som spelas upp skall finnas.

Naturligtvis finns det vissa betänkligheter. Bland annat att färgerna som associeras till en låt kan ändras över tid, exempelvis en romantisk låt som tidigare associerats till röd och rosa kan associeras till svart efter att man blivit dumpad. Men det här är helt klart ett väldigt roligt, dynamiskt och enkelt sätt att spela upp musik på, prova själv!

/Sonja Haglund