As of October 2023 inUse is officially part of AFRY Experience Studios.
Academy courses continued until 31/12.
For offerings and questions see https://afry.com/en/area/afry-experience-studios.

  — 1 min read

Design som gör återvinningen lättare och roligare

Read 1656 times

Använd hela din design-verktygslåda för att göra människors jobb lättare – som i det här arrangemanget för återvinning och sophantering från Bryssels kollektivtrafik.

inUse erbjuder inspirationsföreläsningar – kolla in utbudet här!

Kan du se hur många designknep de har tagit till för att underlätta för oss att slänga saker på rätt sätt?

Inte mindre än fyra:

Färg

En klar, glad färg för varje slag av avfall. Färgblinda (10 procent av den manliga befolkningen) kan förstås ha svårt att se skillnaden, men det är ju därför det är så bra att det finns tre faktorer till.

Bild

Varje avdelning har en förklarande ikon – flaska, tidning, kartonger.

Text 

Varje del har också en text, på såväl flamländska som franska. PMD–PMC låter kanske som en kemisk förkortning, någon särskild sorts plast kanske? Vet folk verkligen vad man ska kasta där? Men det är enklare än så: PMD (flamländska) står helt enkelt för "Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons" – PMC är "les bouteilles et flacons en Plastique, les emballages Métalliques et les Cartons à boissons". Plastförpackningar, metallförpackningar och dryckesförpackningar. Så det är inte särskilt svårt.

Och slutligen, förstås:

Formfaktorn

Långsmala hål för papper, runda för flaskor, fyrkantiga eller runda för andra förpackningar. En begränsning som både hjälper begripligheten och själva sorteringen.

Alla dessa fyra kan sägas vara vad Donald Norman kallat signifiers (tidigare kallat "affordances"): "some sort of indicator, some signal in the physical or social world that can be interpreted meaningfully".

Det är sällan fel att vara övertydlig. Ge människor så många hjälpmedel som möjligt: ju mindre hjärnkraft de behöver använda för att försöka träffa rätt med sitt skräp, desto större är nog sannolikheten att de faktiskt sorterar det.

inUse erbjuder inspirationsföreläsningar – kolla in utbudet här!