— 1 min read

Att designa rätt sak och designa det rätt

Read 303 times

Kraftfulla och välformulerade frågor kan leda både designers, beställare och arbetsgruppen framåt när en regelrätt designprocess inte finns på plats. David de Léon tipsar om sina favoritfrågor.

​Att designa rätt sak och designa det rätt, var temat när vi på inUse i veckan bjöd in till frukostseminarie. Presentationen hölls av vår UX Director David de Léon och byggde på att bolla upp ett antal effektiva frågor som bör ställas när det saknas en formell designprocess.

Förmågan att ställa rätt frågor är ofta en bidragande faktor till att projektet behåller fokus på rätt saker: syfte, användarfokus, affärsnytta och vad användarna ska få ut. Men frågorna kan även hjälpa människor att komma loss när de kört fast eller lyfta ögonen och se på designen på nya sätt.

Dessutom kan rätt sorts frågor öppna upp en diskussion mellan designers och icke-designers som gör att gruppkonstellationen kan mötas och prata på ett konstruktivt sätt.

.

David de Léons favoriter, de mest kraftfulla frågorna, är kanske inte de mest väntande och vänder sig till den som är i början eller i slutet av en designprocess.

1. Hur skulle den (tjänsten eller produkten) fungera om den bara var till för dig?

– Detta kan vara ett sätt att komma loss när du kört fast och kan snabbt sätta igång den kreativa processen. Designern är inte målgruppen men frågan kan vara ett sätt att släppa den inre kritikern, tankarna på målgruppen och erfarenheten man redan besitter. Då kommer ofta huvuddragen i designen fram väldigt snabbt. En följdfråga kan vara: hur skulle du göra om du var tvungen att vara klar om en timme, hur skulle du då lösa uppgiften?

2. Om någon annan tog över ditt arbete, vad skulle de tänka om designen och vad skulle de ändra?

– En mycket kraftfull fråga när man har en ganska färdig design. De flesta har en magkänsla för vad man gjort bra och vad man gjort mindre bra i sitt arbete. Det hjälper också designern att se på sitt arbete på ett nyktert sätt och hon eller han kan snabbt göra de viktiga ändringarna som krävs, berättar David de Léon.