— 1 min read

Digitalisera eller dö – del tre i en trilogi

Read 951 times

Sitter du i en organisation som chef och känner dig olustig över att ni inte har ett strukturerat sätt att organisera digitalisering? Det kan bero på att det inte bara handlar om att digitalisera, det handlar om att förbättra alltihop. Ingrid Domingues ger en kort genomgång i tre delar: Grundläggande guide i digitalisering, detta är tredje och sista delen.

Kolla in hela kursutbudet hos inUse!

Du känner till begrepp som Service Design, Omni Channels, och du förstår att man behöver möta kundbehoven. Du inser också att det inte räcker att förstå vad man kan göra. Det handlar om innovation, att tänka och göra nytt. Och att välja vad och hur detta nya ska göras. Förändringstakten är hög. Helt enkelt för att vi människor är i grunden nyfikna och innovativa. Om du inte stegvis eller radikalt förbättrar din verksamhet med hjälp av digitala möjligheter så gör någon av dina befintliga – eller nya –  konkurrenter det.

För att lyckas med digitalisering behöver du få rätt på fyra saker. Du ska ha:

  1. Tvärfunktionella team – där man arbetar tillsammans mellan organisatoriska silos och över kunskapsbarriärer.
  2. Tempo – förmågan att röra sig framåt och ta beslut i en miljö där det mesta är okänt, utan att äventyra framtiden. Tricket är att göra provskott som är tillräckligt stora så att du kan lära dig något av dem, men tillräckligt små så att du har råd att misslyckas.
  3. Träffsäkerhet – förmågan att lyckas skapa lösningar som leder mot de önskvärda förändringarna. För att lyckas med det behöver du ha en tydlig bild av ett framtida önskvärt tillstånd och vilka värden som du styr emot.
  4. Transparens – som gör det möjligt för de som vill att använda sig av din data, dina algoritmer, eller att förstå vilka idéer du jobbar med. Kloka människor finns överallt och varför skulle du ha alla de du behöver, anställda hos just dig?

Kanske kan du inte adressera alla fyra aspekter på en gång. Kanske inte fullt ut. Men ta varje idé, möte och utvecklingsprojekt som en möjlighet att fundera på hur du kan integrera några av dem.

Bästa sättet att få något att hända är att göra det.

Detta var Ingrid Domingues tredje och sista del i trilogin Grundläggande guide i digitalisering, du läser del 1 här och del 2 här.

Kolla in hela kursutbudet hos inUse!