As of October 2023 inUse is officially part of AFRY Experience Studios.
Academy courses continued until 31/12.
For offerings and questions see https://afry.com/en/area/afry-experience-studios.

  — 2 min read

Drönarföretagets grundare ansluter till juryn för inUse Award

Read 3095 times

Helena Samsioe är grundare och VD för förra årets vinnare av inUse Award – GLOBHE. Hon är utsedd till Årets Svensk Innovation 2020 och hon är med på Forbes prestigefyllda lista World's Top 50 Women in Tech. Nu, ansluter Helena Samsioe till årets jurygrupp för inUse Award.

GLOBHE blev förra årets vinnare av inUse Award! Hur är det att som VD för företaget få ta emot en sådan utmärkelse?
– Man blir enormt stolt över sitt team som lyckas kamma hem detta trots långt ifrån optimala förutsättningar. Vi är fortfarande en liten startup påväg mot scale up så det är inte några stora team bakom bragden utan några få briljanta, hårt slitande individer men en stor dos passion för att skapa världens första och bästa Crowddroning plattform där drönare runt om i världen samlar in bilddata för att göra skillnad för vår planet och oss som bor på den.

Något som GLOBHE idag strävar efter med hjälp av över 5000 drönare i fler än 100 länder som samlar in klimatdata.

Dina medarbetare Rémy Ghalayini och Matilda Waara Holmqvist var på plats under galakvällen – hur var det för dem att ta emot designpriset?
– En stor ära i kombination med ett välförtjänt kvitto på det hårda jobb som ligger bakom. Den hårda konkurrensen i form av de övriga fantastiska prestationerna som vi tävlade mot gjorde priset ännu större. 

Vad har hänt i utvecklingen för GLOBHE och i arbetet vidare efter vinsten?
– Vi har fått ökad tilltro till vikten av design i allt vi gör. Vi har egentligen inte en specifik designer i teamet men hela teamet har en grundläggande förståelse för vikten av design för att skapa en tilltalande och användarvänlig produkt – något som vi inte kommer släppa framåt.

Vad ser du för utmaningar och trender i branschen i stort?
– Förstås massor – åt båda hållen! Men som entreprenör fokuserar man alltid mer på möjligheterna. I en värld som fokuserar mycket på utmaningarna i vår tid är det kanske viktigare än någonsin med entreprenörer som ser till att skapa något bra utav dessa utmaningar. Att ta till vara på det man kan förändra och inte vara rädd för att sätta igång här och nu även om inte planen är vattentät. Det är okej att misslyckas längs vägen så länge man lär sig något och tar bolaget och världen framåt på ett mer hållbart sätt. Vi har full fokus på att göra vår roll i det stora pusslet.

Nu ska du vara en del av juryn för inUse Award 2022! Vad fick dig att tacka ja till uppdraget?
– Jag älskar att lära mig nya saker, att inspireras och att utmanas. Så vad kan vara en bättre plats än som jury för inUse Award?

Vad hoppas du kunna bidra med?
– En hel del från mina egna erfarenheter som grundare, digital innovatör och förändrare i kombination med en förståelse för vad som faktiskt krävs för att gå från bra idé till genomslagskraft.

Kommer du leta efter något särskilt bland bidragen?
– Vi lever i en tid där många dras till att göra det som anses trend just nu, jag kommer nog titta lite extra på dom som inte är så "trendiga", där kan det nog finnas ännu mer intressant.


Nominera dina bidrag till Sveriges bästa digitala användarupplevelse här!
Vinnaren av inUse Award prisas på Vasateatern under en galakväll den 15 november.