— 1 min read

Du ska inte använda den knappen

Read 155 times

Webbaserade applikationer blir allt vanligare. Det finns mycket att vinna på att köra applikationer i webbmiljö istället för att köra dem lokalt på varje dator. Vinstlotten dras nog i första hand av dem som underhåller systemen. De slipper skicka ut personer till användarnas arbetsplatser och fixa med installation etcetera där. (Att de därmed går miste om kunskap om i vilken miljö deras användare jobbar är en annan sak).

Det är dock inte alltid resultatet blir helt lyckat. Ofta missar man att integrera applikationens navigation med webbläsarens dito. Nav_left_green De flesta som har använt webbläsare i någon större utsträckning har starka förväntningar på att om man klickar på webbläsarens bakåtknapp så kommer man till sidan man nyss var på.

I ett projekt jag nu jobbar ska jag anpassa ett system för affärsunderrättelser (business intelligence) till kundens specifika behov. När jag klickade runt i den version som levereras som grundversion försökte jag komma tillbaka till där jag startade genom att klicka på webbläsarens bakåtknapp. Det resulterade i att den sida jag var på laddades om. Om och om igen varje gång jag klickade.  Jag frågade då en representant från leverantören varför man inte kan klicka på bakåtknappen. Han svarade "Du ska inte använda den knappen". Istället skulle jag hitta en ikon som såg ut som ett hus och som skulle ta mig till startsidan för applikationen…

Du som gör interaktionsdesign för webbapplikationer, se till att webbläsarens navigation fungerar eller se till att det finns ett sätt att köra applikationen så att webbläsarens knappar inte är synliga.

/Claes Källqvist