— 2 min read

Effektkartläggning – ett steg i att spåra sexuella förövare

Read 1948 times

Barnrättsorganisationen Ecpat vill rensa nätet på sexuell exploatering av barn. Metoderna är många och organisationen gör nya satsningar på AI-teknik och stöd till barn och unga och deras föräldrar. inUse har hjälpt till med Effektkartläggning.

Denna artikel publicerades första gången februari 2020.

Varje minut laddar förövare tusentals bilder och filmer på sexuella övergrepp på barn. Övergreppet fortsätter så länge bilden finns kvar på nätet och andra tar del av dem. Det är vad många barn vittnar om. 

Bilderna ska bort, det har barnrättsorganisationen Ecpat bestämt sig för. Genom hårt arbete och bland annat ny AI-teknik jobbar Ecpat med att blockera och ta ner materialet. 

 – Vår vision är en värld utan sexuell exploatering av barn, säger Fredrika Fredmark, press- och kommunikationsansvarig på Ecpat.

Organisationen jobbar på flera sätt, både förebyggande – för att förhindra att barn utnyttjas – och med Ecpat hotline, en anmälningssida där man kan anonymt anmäla sexuell exploatering av barn.

Men utmaningarna är många och tillvägagångssätten måste ständigt förändras i en föränderlig digital värld, menar Fredrika Fredmark.

– Brottsligheten förändras och beteendet hos förövare förändras. Det gör att vår verksamhet också måste förändras. Vi kan inte heller bara vänta på att få in tips, utan det vi kan göra nu är att med hjälp av ny teknik också gå ut att gå ut på nätet och plocka ner bilder som redan är kända, säger hon.

inUse hjälpte Ecpat med Effektkartläggningen

Organisationen har fått hjälp av inUse med en Effektkartläggning. Med den lägger man grunden för att bygga en mer ändamålsenlig hemsida som ger nytta till både verksamhet och användare, berättar UX-designer Sara Eriksson som varit med i projektet.

– Vi kartlägger vilka effekter Ecpat vill uppnå och hur de ska mäta framgång. Vi intervjuar också potentiella användare för att se vilka behov och mål de har. Så Ecpat lättare kan se vilka användningsmönster som är relevanta  för de mål man satt upp och enklare styra sina designval efter det. 

Samarbetet med inUse har varit värdefullt för Ecpat, understryker Fredrika Fredmark.

– Vi är i stort behov av en ny hemsida. Ett sånt arbete måste börja med en Effektkartläggning och en målgruppsanalys. Vi har samtidigt en tajt budget och kan inte ta pengar från andra projekt. Det är otroligt värdefullt att få den här hjälpen av experter, säger Fredrika Fredmark och fortsätter:

 – Webbsidan är ett nav i Ecpats verksamhet där vi samlar alla delar av verksamheten. Exempelvis ska man kunna få information om hur man kan prata med barn om sexuella övergrepp. Eller kanske ge bort ett gåvobrev. Allt sånt måste funka.

Vad har Ecpat på gång framöver?

– Vi kommer lansera en möjlighet för barn och unga att kunna kontakta oss om de har fått kränkande bilder spridda på nätet. De kommer att kunna få hjälp, information och stöd men också praktisk hjälp med att få ner de här bilderna som är spridda på nätet.


Lär dig allt om Effektkartläggning – gå en kurs hos inUse Academy. Skriv upp dig här!