As of October 2023 inUse is officially part of AFRY Experience Studios.
Academy courses continued until 31/12.
For offerings and questions see https://afry.com/en/area/afry-experience-studios.

  — 1 min read

Efterlevandeguiden – en värdig hederspristagare

Read 2123 times

Under inUse Award i förra veckan fick två tjänster hedersomnämnande för extraordinär användarupplevelse. Efterlevandeguiden var en av dem.

Förra veckan avgjordes inUse Award. Vinnaren 2017 blev Karma. Men juryn utsedde även två hedersomnämnanden. Det första gick till Efterlevandeguiden med motiveringen:

”Det är inspirerande och imponerande när myndigheter samarbetar och skapar en tjänst som gör skillnad i ett av livets allra svåraste skeden. Alla som behövt hantera allt praktiskt kring ett dödsfall förstår lätt nyttan med Efterlevandeguiden.”

Efterlevandeguiden är en webbsida med samlad information från myndigheter som ska hjälpa den som nyligen förlorat en anhörig. Tjänsten är ett initiativ och samarbete mellan Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket och lanserade i september 2016.

­– Vi har gjort ett enormt arbete med många djupa intervjuer med målgruppen. De har fått berätta om behov, svårigheter i situationen och sedan designat därefter. Något som vi ägnat extra uppmärksamhet åt är att webbsidan ska vara bra även för dem med nedsatt kognitiv förmåga, därför är det väldigt avskalat och få långa meningar, berättar Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Arbetet med sajten pågår hela tiden. Nyligen har myndighetstrion inlett en dialog för att även få med andra myndigheter på sajten, som Transportstyrelsen och Kronofogden. Och just samarbetet har varit en spännande ingrediens i arbetet som sporrat extra menar Ingegerd Widell:

– Det har varit inspirerade, roligt och gett många nya insikter. Det finns ännu mer vi kan göra tillsammans för att serva medborgarna trots att vi sitter på olika myndigheter.

Tjänsten är uppskattad och genom ett kontaktformulär på webbsidan får man regelbundet in feedback från besökarna.

– Nyligen kom det in ett kort meddelande där det bara stod: ”Tack för att ni finns”. Och då känner man verkligen att vi har jobbat fram något bra, berättar Eleonor Cacciatore på Pensionsmyndigheten.