— 1 min read

”Empatin för användaren får aldrig hamna i skymundan”

Read 1089 times

För Joacim Wirebrand, kravanalytiker på Migrationsverket är empatisk design livsviktig. I höstas gick han kursen Designa för Beteendeförändring för att lära sig mer.

I höstas gick Joacim Wirebrand på Migrationsverket, kursen Designa för Beteendeförändring hos inUse Academy. Han har sedan hans examen i kognitionsvetenskap på Linköpings Universitet varit intresserade av beteende-design. De etiska aspekterna och hur man som designer ska förhålla sig till dem – och hur man kan påverka andra.

Kursen i Stockholm gav honom ytterligare kunskap:

– Jag reflekterar en hel del över det som David de Léon (kursledare på inUse) sa om de uppenbara evolutionära. Att sättet vi agerar och tänker på inte förändrats avsevärt mycket, om ens över huvud taget, på väldigt lång tid. Samtidigt ökar vår kunskap om hur vi tänker och agerar hela tiden, vilket skapar otroliga möjligheter för oss att påverka de undermedvetna val som vi gör hela tiden, både för det bättre och för det sämre, menar Joacim Wirebrand.

Extra bra grupp

Det han tyckte var bäst i kursen var kursledaren, innehållet och gruppen.

– David var väldigt duktigt och skapade en bra blandning av genomgång och workshop-arbete. Arbetet i grupperna fungerade bra och jag uppskattar att det var ett öppet klimat där ingen ”satte gränser”, det var samtal som var fritt och lekfullt, menar Joacim.

Han uppskattade även materialet av väl avvägt mellan fakta, vad man bör ha koll på och det där lilla extra, som är roligt som får en att minnas.

Vad tog du med dig hem till din vardag?

– Vi fick mot slutet av kursen skriva ned vårt ställningstagande. Ett förhållningssätt som nu hela tiden ligger i mitt bakhuvud är att jag reflekterar över: Jag ska alltid sträva efter att inte skada någon eller göra någon obekväm med den design som jag tar fram. 

– Det är viktigt att man alltid gör sitt bästa och sätter sig i användarens skor och får empatin för deras situation. Vad som påverkar dem negativt, och vad som kan påverka dem positivt. Empatin för användaren får aldrig hamna i skymundan. Det är det absolut viktigaste jag tagit med mig från kursen.

Lär mer om kursen i Designa för beteendeförändring.