— 1 min read

En sci-? generation vid rodret

Read 482 times

Google Doodle Stanislaw Lem

En vardagkväll hemma hos oss:

Darja: - Har du sett den senaste snygga Google Doodlen? Den är animerad, vacker och fantastisk. Mijo (disträ): - Ok vad var det för någon animering då? Darja (ivrig): - Ett litet minispel! En animerad gubbe möter olika utmaningar. Det första är ett mattepussel, sedan en lek med Fouriertransform och till sist en lek med gravitation. Sista scenen slutar i en googling på en polsk sci-? författare. Tala om hedersomnämnande! Mijo (nu intresserad): - Sci-fi författare?! Vilken då? Darja (svävande): - öhhhhh... Lev eller nåt. Mijo (med sträng röst): - Det ?nns ingen känd polsk sci-? författare som heter Lev du måste mena Stanislaw Lem! Darja: - Ja just det så hette han nog. Det var grymt snyggt iaf. Mijo (nu i lecture mode): - Vad kul att de hyllade Stanislaw, han var ju bland de absolut bästa sci-? författarna, en husgud! Solaris är ju grymt bra både som bok och ?lm...den av Tarkovskij alltså, inte de amerikanska bleka kopiorna. ...Förresten visste du att Google Android är en homage till Philip K Dicks sci-? klassiker ”Do Androids Dream of Electric Sheeps?” som också blev ?lmen (en av världens bästa genom tiderna) Blade Runner av Ridley Scott. Darja: - Hm, sorry jag kom inte mycket längre än Asimov och Ursula Le Guin när jag växte upp, tack för uppdateringen :) Men kolla här är doodlen!

Så varför denna inblick i vår nördiga vardag? Min spaning är att en ny generation som är uppväxta på sci-? håller på att sätta sin prägel på världen i allmänhet och internet i synnerhet. Jag tänker inte spekulera i vad detta kan betyda för framtiden, men noterar att läsa mycket sci-? (speciellt i ungdomen) odlar en teknikoptimism med en sund skeptisk bakgrundsprocess (eller teknikoptimism med eftertanke). Känner du igen dig? :)

Att detta inte är en isolerad företeelse vittnar namngivningen av Googles första Androidlur: Nexus One (Androiderna i boken/?lmen är av den mera avancerade Nexus 6 typen :-).

Testa också följande: 1. Skriv about:robots i ?refox (adressfältet) och se om du kan referenserna och glöm inte att titta på texten i ?iken. 2. Skriv ”the answer to life the universe and everything”. Första träffen är Google kalkylator med svaret 42 ;-)

Bidra gärna med ?er exempel!

Min sista fundering är vilken sci-? författare som bör hyllas härnäst? Vad tycker du?