— 2 min read
Experimentlusta och mätande på Webbdagarna
Read 1273 times
Webbdagarna i Göteborg var som vanligt ett välorganiserat evenemang med ett varierat program där alla de runt 600 deltagarna torde hittat något som föll i smaken.
Vi märkte ett tydligt UX-fokus under båda dagarna, många pratade om att sätta användarna i centrum och att ”för bövelen aldrig sluta mäta” som Linda Hellqvist på Oriflame uttryckte sig. Vi håller ju såklart med, och vet av erfarenhet att ett tidigt fokus på mätning skapar goda förutsättningar för att kontinuerligt kontrollera att man är på rätt väg. Och Webbdagarna lever som de lär och mäter de med.
När vi nu var i Göteborg var det ju givet att det skulle komma någon liten ordvits, och Star Republic lyckades med bästa ordvitsen, meta eller mäta. De hade också den mest glamorösa avslutningen av ett föredrag när de med hjälp av konfettikanoner regnade guld över publiken.
Star Republic pratade också, liksom många andra, om vikten av att experimentera. Att inte nöja sig med att A/B-testa utan att testa flera olika lösningar samtidigt. Keynoten från Gustaf Josefsson handlade om hur vi ska hantera att världen runt omkring oss förändras så snabbt – och svaret är att vi måste börja experimentera och fokusera mer på lärande än på att få ett perfekt slutresultat. Vår rekommendation för att få experimenterandet att fungera är att kombinera agil utveckling med effektdrivet UX-arbete, och i kursen Agil UX lär vi ut hur man gör praktiskt.
På temat experimenterande pratade Lisa Lindström från Doberman om hur de arbetat med prototypande. Borta är dagarna då produktutveckling fungerade som i spelet om Pettsons uppfinningar där ett antal fördefinierade aktiviteter gav ett förväntat resultat. En klar framgångsfaktor är att experimentera genom att testa prototyper på användare och även låta användarna vara med och designa där det är möjligt.
Extra stolta var vi på inUse när vår nye UX Director David de Léon pratade om designfrågor man bör ställa sig för att driva den kreativa processen vidare och säkerställa att man är på rätt väg. Salen var fylld till bredden och vi hoppas att de som var där hittade en eller flera frågor som de kommer att kunna använda sig av i sina verksamheter. Som David berättade om kan själva frågandet vara nyckeln till att komma vidare när man fastnat i en kreativ vinkelvolt.
Glädjande var också att man lyckats med en jämn fördelning mellan kvinnor och män för föredragen, såväl som en representation av många olika branscher och inriktningar. Med Paulina Modlitba Söderlund som ny moderator för kommande Webbdagar kan vi också framöver hoppas på bra mångfald.
Vi ses igen nästa år!