— 1 min read

Fem snabba om – Agil kravhantering

Read 2887 times

Kunskap i agil kravhantering kan förbättra resultaten avsevärt. Vi lät Frida Åberg som leder kurser i kravhantering hos inUse Academy svara på frågor som ger dig klarhet och bättre koll på metoden.

Vad är viktigast att kunna när det gäller agil kravhantering?
— Att alltid tänka värde och nytta och det står också för lättrörlighet. Alla jobbar olika, men vad kan tillföra värde och nytta? Ofta jobbar man i team och hur får vi det då att fungera på bästa sätt? Det är viktigt att komma ihåg att vi jobbar med krav, test, utveckling och design.

— Retrospektivet är också viktigt. Alltså att vi jobbar ett litet tag tillsammans och sen tittar tillbaka, hur gick det, kom vi i mål? Vad ska vi göra och vad ska vi sluta att göra? Vad kan vi göra bättre? Så sammanfattningsvis är det viktigaste att tänka värde, nytta och att arbeta tillsammans och utvärdera efterhand.

Vad är lätt att missa?
— Det är just värde och nytta. I ett projekt är det lätt att lägga mycket tid på till exempel vilken funktion appen som ska byggas ska ha och så vidare. Men det är alltid viktigt att gå tillbaka till vilka behov som finns och hur kraven för det ska skrivas. Hur ser vår user story ut? Kan de alla verktygen? Eller behövs utbildning för vissa? Det är lätt att missa hur acceptanskriterierna ser ut. 

Hur ser du på behovet av agil kravhantering framöver?
— Jag tror vi kommer jobba ännu mer med det framöver. Egentligen är det inte så nytt utan frågan är vad vi kallar det. När vi jobbar i team och tar in ett retrospektiv kan vi bara bli bättre och bättre på det. Samtidigt är det svårt att se hur vi jobbade förr. Att arbeta agilt löser inte alla världens problem men små, små steg i taget kan göra det bättre. Men det tar ett tag innan vi får det att fungera helt.

Vilka är det som behöver öka sina kunskaper inom agil kravhantering?
— Det är så olika. En hel del personer i ledningsgrupper som behöver veta vad det innebär att jobba så här och samtidigt vara medvetna om att det kostar i tid och resurser. Det är som när folk köper nytt verktyg, man måste lära sig det. Så de som tar beslut behöver öka sin kunskap, men också beställare och kunder.

Vilka är de största vinsterna?
— I långa loppet kommer vi med tydlig kravhantering leverera mer rätt saker som våra användare behöver. Och gör vi det kommer det innebära att kunderna blir fler och vill återvända. 


Lär dig mer: Gå en minikurs i Agil kravhantering.