— 2 min read

Fem snabba om – inkluderande design

Read 1804 times

Designbegrepp och kunskap om design som snabbt får dig att briljera och bli lite mer insatt. Varsågod – vi presenterar ”Fem snabba ”. Denna gång svarar vår Design Director Sara Lerén på frågor om inkluderande design.

Det pratas mycket om inkluderande design just nu, varför då?

— Ganska nyligen kom det en tillgänglighetslag, Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service, som kräver att ingen ska hindras från att använda digital service på grund av en funktionsnedsättning. Den första delen kom 2018 och krävde då att offentliga aktörers webbplatser ska vara tillgängliga. Sen dess har den börjat gälla fler och fler områden. Det senaste tillägget är från juni 2021 och från och med då ska alla digitala appar i offentlig sektor vara tillgänglighetsanpassade. Innan gällde det bara när någon ny app utvecklades.

— Tack vare lagen har offentlig sektor blivit tvungna att jobba mer med tillgänglighet och det är bra! De har i sin tur också börjat ställa krav på sina underleverantörer som kan vara privata företag, vilket innebär att ännu fler nu börjar jobba praktiskt med tillgänglighet. Så lagen är en av anledningarna till att det pratas allt mer om tillgänglig och inkluderande design.

Vilka områden berör inkluderande design?

— Det är ett stort område och handlar dels om anpassning för dem med funktionsnedsättning, som lagen alltså berör. Dels handlar det om inkludering av personer med olika könsidentiteter, etnicitet, kultur och religion. Man kan säga att det rör alla aspekter av att vara människa. Även om man inte kan göra all inkludering samtidigt kan man kan börja arbetet i någon ände. Det finns alltid något du kan göra för att din tjänst ska vara mer inkluderande inom något av områdena, t.ex. genom att förbättra kontrasten, göra texten mer lättläst eller sluta att fråga om kön i onödan. Inkludering är inte av eller på, utan är ett pågående arbete för att kontinuerligt förbättra din tjänst så att den kan skapa nytta för fler!

"Det märks att SVT jobbat aktivt med digital tillgänglighet"

Kan du ge ett exempel på god inkluderande design?

— SVT:s covid - rapportering är ett helt fantastiskt exempel på inkluderande design! Det märks att de har jobbat aktivt med digital tillgänglighet under ett par år. Deras rapportering är supertydlig och du får en visualisering av nuläget, men du blir inte överöst med info. Om man tittar på tjänster som inte är så tillgängliga lägger de ofta mycket på en startsida som blir svår att tolka. En viktig del är att hålla det rent och tydligt och det är SVT riktigt bra på. De stannar inte heller i utvecklingen utan fortsätter att iterera och utforska.

Har du något exempel där man inte lyckats lika bra?

— Många av de system som används för tidrapportering internt är ofta väldigt krångliga och inte så tillgängliga. Och då ska man komma ihåg att ett tidrapporteringssystem används av många personer, det blir väldigt ineffektivt när alla anställda ska sitta och kämpa med tidrapporteringen. Till viss del beror det på att det inte är samma personer som köper in systemen som sen använder dem. Men det finns också goda exempel på tidsrapporteringssystem som fungerar bra, t.ex. Harvest, så det är inte omöjligt och behöver inte vara så här. 

Om du ska sammanfatta varför inkluderande design är viktigt – vad säger du då?

— Inkluderande design innebär att ju fler som kan använda en tjänst desto mer nytta kan den skapa. Samtidigt innebär det att ju fler den exkluderar, desto mindre nytta blir det. Så om du är intresserad av nytta så blir inkludering viktigt. Behovet har blivit extra tydligt nu under pandemin och detta kommer inte vara den sista krisen vi går igenom. Företag som prioriterar inkluderande design har lättare att designa och bygga robusta produkter som helt enkelt kommer klara sig bättre i en kris.

MISSA INTE: Lunchwebinar med Design Director Linda Stenmark – "Varning för stereotyper inom design". Föreläsningen hålls digitalt den 11 februari. Anmäl dig här!


LÄS MER: Designing for psychological safety and "a new normal”

På inUse är vi experter på inkluderande design. Vill du veta hur vi kan hjälpa dig och din verksamhet? Hör av dig så berättar vi mer!